Foto: Scanpix

Företag betalar inte minimilön till plockarna

Uppdaterad
Publicerad

Bärplockarna hade kontrakt på att de skulle få minst minimilön i Sverige. Men inget företag betalar minimilön i dag, säger det företag SVT talat med.

Chaichana Luecha och Wanchai Sonna plockade bär i trakerna av Lesjöfors i Värmland, anställda av det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise.

Enligt kontraktet skulle de få en minimillön på 18 975 kronor i månaden för sitt plockande, men när SVT träffar dem hemma i Thailand säger de att de ännu inte fått ut någon lön överhuvudtaget, trots sitt kontrakt.

”Får betalt per kilo”

Enligt Tongtip Hongkanaan från M Phoenix Enterprise i Thailland är det låga bärpriser som gör att plockarna har problem att få ut sina löner.

– Det var årets låga bärpriser som gjorde att plockarna gick minus. De får vanligtvis betalt efter hur mycket de plockar, per kilo. Inget företag betalar minmilöner, plockarna får betalt efter hur mycket de plockar.

Hongkanaan är en av de som skrivit under och bevittnat Chaichanas kontrakt.

Svenske chefen tog bilnycklarna

Både Chaichana Luecha och Wanchai Sonna visar SVT kontrakt enligt vilka de utlovats arbete i Sverige i mer än två och en halv månad.

Chaichana utlovades arbete som bärplockare från den 22 juli till den 10 oktober, men blev trots det av med det efter knappt tre veckor.

– Efter mindre än en månads plockning, den 13 augusti tog vår svenske chef i Lesjöfors plötsligt hand om alla bilnycklar till de fordon vi använde vid plockningen. Utan förklaring. Två dagar senare kom det upp ett anslag som sa att inga uppköpare var intresserade av att köpa bär längre.

”Låga bärpriser ger plockarna skulder”

I ett samtal med SVT säger sig Tongtip Hongkanaan från M Phoenix Enterprise inte ha något svar på anledningen till att plockarnas kontrakt plötsligt bröts, trots att de har svart på vitt att de skulle arbeta i Sverige i två och en halv månad.

– Det vet inte jag heller. Men det jag har hört är att priserna på blåbär var väldigt låga i år.

Riskerar att förlora sitt enda risfält

Både Wanchai och Chaichana tog stora lån för att komma till Sverige. Lån motsvarande flera årslöner för dem hemma i nordöstra Thailand.

Wanchai hade satt familjens enda risfält som säkerhet för lånet, ett fält som nu kan vara förlorat. Och Chaicana ser mörkt på framtiden.

– Jag har inte mycket hopp. Varifrån kan jag få pengar? Jag åkte iväg för att arbeta, men blev lurad och kom hem med skulder, säger Chaichana.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.