Foto: Scanpix.

Köttpajen var vegetarisk

Uppdaterad
Publicerad

Hästköttskandalen fick en oväntad vändning på Island där analysen av en köttpaj visade att pajen var helt fri från kött.

Runt om i Europa testas färdiga maträtter efter larmet om att de kaninnehålla hästkött utan att det anges på förpackningen. På Island har testandetfått ett oväntat resultat.

Islands livsmedelsmyndighet analyserade en köttpaj som visade sig vara frifrån hästkött. Men den innehöll inte heller något annat kött.

Hästköttsskandalen 2013

– Jag blev väldigt förvånad. Det är väldigt märkligt med en köttpaj som inteinnehåller något animaliskt dna, säger chefen för köttinspektionen, KjarspanHrensson, till SVT.

Blir rättsliga åtgärder

På förpackningen stod att det skulle vara 30 procent oxkött i pajen. Enannan produkt skulle innehålla både lamm- och oxkött.

Även den var heltköttfri. Tillverkaren, Gæðakokkar, måste nu ta tillbaka maten och lokalamyndigheter kommer vidta rättsliga åtgärder mot bolaget.

Gæðakokkars ägare Magnús Níelsson sa till tidningen The Reykjavík Grapevineatt han var chockad över resultatet och att han inte kan förklara bristen påkött i köttpajen.

”Förmodligen vegetabiliskt ursprung”

På Islands livsmedelsmyndighet råder det viss oklarhet om vad pajen faktisktinnehöll.

–Våra analytiker är inte säkra men troligen hade innehållet ett vegetabilisktursprung, säger Kjarspan Hrensson, till SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet