Foto: Privat.

Inifrån Aleppo: ”Slår på internet för att se om vännerna lever”

Uppdaterad
Publicerad

”Det första jag gör varje morgon är att slå på internet för att se om mina vänner lever. Sen gör jag kaffe.” Inne i den belägrade staden Aleppo försöker Lina Shamy leva ett normalt liv.

Det är snart två veckor sedan den syriska regimen bröt den bräckliga vapenvilan. Sen dess har flygbombningarna över Aleppo blivit intensivare än någonsin. Från flera håll vittnas det om över 600 flygattacker på bara en vecka. Hur många som har dött är oklart. Enligt Syrian Network for Human Rights har minst 400 civila fallit offer för bomberna.

Inne i den belägrade staden finns 250.000 människor kvar. De kommer inte därifrån. En av dem är revolutionären Lina Shamy som vi pratar med via Facebook. Det här är hennes upplevelse av vad som pågår.

– Staden är helt belägrad. Regimstyrkor har omringat oss. Sen regeringen deklarerade att vapenvilan officiellt var över finns det inte längre någon väg ut ur Aleppo, skriver Lina Shamy.

Räder överallt

Vapenvilan bröts av syriska och ryska styrkor någon gång i mitten på september.

– Räderna är överallt. Planen bombar på flera platser samtidigt. Av ljuden från dem kan jag tänka mig att det är tiotals plan i luften samtidigt. Räddningsstyrkorna är förvirrade och vet inte vart de ska ta vägen.

– Bombplanen har börjat återvända till samma område och bomba när räddningsstyrkorna är plats. Vi har förlorat otroligt modiga räddningsarbetare.

”Inget går att ersätta”

Det går nu en läkare på ungefär 10.000 syrier i de värst drabbade delarna av östra Aleppo. En mängd sjukhus har bombats och slagits ut och eftersom staden är belägrad kan vare sig folk lämna eller hjälp ta sig in.

– Det går inte att ersätta någonting som fördärvas. Ambulanser och räddningsbilar har förstörts. Tre center för civilförsvar har slagits ut och i onsdags bombades det viktiga sjukhuset Al-Sakhur. Några dagar tidigare träffades ett annat sjukhus.

Kollar att vännerna lever

Trots de konstanta bomberna som faller över staden försöker Lina Shamy leva ett normalt liv.

– Det första jag gör varje morgon är att slå på internet för att se om mina vänner lever. Sen gör jag kaffe.

– Vi försöker ha ett liv här trots alla bombningar. Vi lämnar hemmet varje dag, träffar vänner, gör aktiveter och vägrar bli fångar i våra egna hem rädda för diktatorns krigsplan. Vi väljer att vara fria.

Ger inte upp tanken på revolutionen

Lina Shamy och hennes universitetsvänner var med och startade revolutionen under den arabiska våren 2011. Trots det ökade trycket på Aleppo har hon inga planer på att ge upp.

– Jag vill stanna kvar här. Vi var med och startade revolutionen och vi vill fortfarande segra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.