Foto: TT

Belgisk minnesmarsch ställs in

Uppdaterad
Publicerad

En stor marsch som på söndagen skulle hållas till stöd för offren i veckans terrordåd ställs in efter att Belgiens inrikesminister sagt att landets poliser har fullt upp med jakten på misstänkta terrorister.

En stor solidaritetsmarsch var planerad att hållas i Bryssel på söndagen och tiotusentals människor väntades sluta upp för och tåga mellan Place de la Bourse och Gare du Nord.

Men på eftermiddagen gick Belgiens inrikesminister Jan Jambon ut och vädjade till människor att istället hålla sig inne. Polisens resurser räcker enligt ministern inte till för att både sköta terrorutredningen och garantera säkerheten kring marschen.

Terrorn i Bryssel

– Vi förstår att människor vill samlas och uttrycka sina känslor, sa ministern som samtidigt uppmanade människor att hålla sig hemma.

Strax därefter meddelade manifestationens arrangör, Emmanuel Foulon, också att manifestationen skjutits upp på obestämd tid. 

Fakta: TERRORDÅDEN I BRYSSEL

  • Vid åttatiden på morgonen den 22 mars exploderar två bomber inne i Bryssels internationella flygplats Zaventem. En timme senare inträffade en ny explosion vid tunnelbanestationen Maelbeek i centrala Bryssel, alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.
  • Minst 31 personer dödades och omkring 300 personer skadades i de tre självmordsdåden som terrorgruppen Islamiska staten tagit på sig. Najim Laachraoui, 25 och Ibrahim El Bakraoui, 30, har pekats ut som de som utfört självmordsdåden på flygplatsen. Khalid El Bakraoui, 27, genomförde enligt statsåklagaren självmordsdådet på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet