Integrationstest får inte avgöra uppehållstillstånd i Nederländerna

Publicerad

Nederländerna kan inte tvinga människor att göra integrationstest om de har levt längre än fem år i landet. Det har generaladvokat Maciej Szpunar vid EU-domstolen kommit fram till.

En amerikansk och en nyzeeländsk medborgare har båda vägrat att göra det integrationstest som Nederländerna införde år 2007. I testet ingår ett språktest och grundläggande kunskaper om det nederländska samhället.

När den amerikanske medborgaren 2008 fick uppehållstillstånd fick hon veta att hon skulle genomgå en integrationskurs och göra ett prov. Under tiden hon gick kursen blev hon sjuk, men när hon tillfrisknade återvände hon inte till kursen.

Den nyzeeländske medborgaren fick sitt uppehållstillstånd 2007, men fick tre år senare veta att hon skulle genomgå testet.

I sitt uttalande säger generaladvokaten att länder har tillåtelse under EU-lag att introducera integrationsåtgärder, men att ett obligatoriskt prov bidrar inte till integration. Han skriver också att resultatet av ett integrationsprov inte kan användas för att avgöra om en person har rätt att vara kvar i landet eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.