Foto: Interpol

Interpol ber om hjälp att hitta människosmugglare

Uppdaterad
Publicerad

Människosmuggling kommer att bli ett allt större problem för EU, bedömer Interpol, som varnar för att kriminaliteten kring verksamheten blir allt mer organiserad och kan utnyttjas av terroristorganisationer. Men de misstänkta människosmugglarna är svåra att få fast och Interpol efterlyser nu tio av dem med namn och bild.

Den internationella polisorganisationen Interpol är på jakt efter 180 personer som misstänks för människosmuggling. Nu går organisationen ut med identiteten på en kvinna och nio män – i hopp om att få hjälp från allmänheten.

Bland de efterlysta finns en moldavisk medborgare som ska ha smugglat människor över Ungerns och Österrikes gräns till en kostnad av 3.000 euro per person, en bulgar som misstänks ha varit chaufför när en bil med flyktingar välte i Ungern och dödade två av dem och en tidigare anställd vid Bakus flygplats som ska ha utfärdat falska flygbiljetter till två irakiska medborgare som ville komma till Europa. De efterlysta eftersöks av åtta olika länder i och utanför Europa.

#flykt

– De kriminella nätverken som är involverade i detta tar ingen hänsyn till de människor som använder sig av deras olagliga tjänster. De är bara ännu en vara som de kan handla med, med tragiska konsekvenser som följd, säger Michael O'Connell vid Interpol.

Omsätter 5 till 6 miljarder dollar

Människosmugglingen tros ha omsatt fem till sex miljarder dollar under 2015. Branschen är lukrativ eftersom den kostar så lite samtidigt som man kan ta svindlande summor från dem som utnyttjar tjänsterna, skriver Interpol.

90 procent av alla flyktingar och migranter som kommer till EU tar hjälp av människosmugglare som oftast ingår i kriminella nätverk. Den siffran väntas växa i takt med att kontrollerna längs med landsgränserna ökar, säger Interpol. Därmed löper också de som smugglas en större risk att utnyttjas sexuellt eller för slavarbete.

Kan utnyttjas av terrorister

Interpol befarar dessutom att den växande smugglingsverksamheten skulle kunna utnyttjas av terrorister, antingen för att obemärkt ta sig in i Europa eller för att få in pengar till sin verksamhet.

Interpol har identifierat 250 så kallade hotspots där människosmugglare plockar upp migranter och flyktingar för vidare transport. 170 av platserna finns i EU och 80 utanför. De styrs av en ledare, som i de flesta fall inte är en EU-medborgare, och som koordinerar aktiviteterna längs med en rutt. Under ledarna finns människosmugglare med goda lokala kontakter på hotspotsen och längst ned i hierarkin finns ”opportunister” som på olika sätt underlättar smugglingen.

– Människosmuggling är bland de svåraste för myndigheter att hitta, konfrontera och avbryta eftersom det riktar in sig på sårbara människor som vill fly från en rad olika risker. Det är extremt sällsynt att offren själva kommer och ger oss information eller avslöjar vilka smugglarna är, säger Michael O'Connell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet