Invandring känslig fråga i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Japans ekonomi är stagnerande, folkmängden krymper och andelen äldre växer. Japan behöver arbetskraft, men invandringsfrågan är känslig och landet, av tradition, tämligen slutet. SVT har mött Henry Dickson från Filippinerna, en av få invandrare i Japan.

Henry Dickson från Filippinerna har varit i Japan i tre år. Han är sjuksköterska och jobbar på ett vårdhem utanför Tokyo. Han är invandrare i ett land där färre än två procent är utlandsfödda, ett land där befolkningen minskar och tveksamheten till just invandrare är stor.

– Jag har mött en hel del negativitet och att folk har ignorerat mig. Ja, jag känner mig diskriminerad då och då, säger Henry Dickson.

Han har mött ett Japan där han inte alls känt sig välkommen, men nu, efter tre år, börjar han ändå trivas.

”För med sig problem”

– Jag är nog lite emot invandring. Det finns så många unga japaner som bara har tillfälliga jobb och därför är jag tveksam, säger Tokyobon Yuko Aoshima.

Och tongångarna är desamma när SVT:s Lars Moberg pratar med folk på gatan i Tokyo.  

– Om man tittar på Europa och länder som Tyskland och Frankrike då förstår man att det för med sig många problem exempelvis när det handlar om religionen, säger Shinichi Tabata.  

– Om de bara kunde språket lite bättre. Visst, det kan ju vara bra för båda länderna... Men jag tror att det är svårt också för vi är så olika, säger Shoko Suenaga, vars mamma vårdas av Henry Dicksson från Filippinerna.

”Ska vara glada att de kommer hit”

Men Yoko Yamashita tänker annorlunda. Hon är chefssköterska på vårdhemmet och övertygad om att behovet av invandrad arbetskraft bara kommer att bli större och större.

– Eftersom vi har så många äldre ska vi vara glada över att invandrare kommer hit. Och efter år 2025 kommer vi att ha fler äldre än vad vi själva klarar av att ta hand om, säger hon.

Se Lars Moberg och Henri Sengs tv-reportage ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.