Uppemot 1.700 soldater dödades på Camp Speicher i Irak när Islamiska staten tog över militärbasen. En massgrav med offren hittades 2015, när regeringsstyrkor återtog IS-kontrollerade områden. Foto: TT

Irak: 36 IS-jihadister hängda för massaker

Uppdaterad
Publicerad

Irak har hängt 36 män som dömts för delaktighet i massakern på en före detta amerikansk militärbas nära Tikrit 2014.

Det var terrororganisationen Islamiska staten som dödade uppemot 1.700 soldater på Camp Speicher medan de avancerade i norra Irak, rapporterar BBC.

– Avrättningen av de 36 dömda verkställdes i morse i Nasiriyah-fängelset, sade en talesman för guvernören i provinsen Dhiqar.

Justitieministern Haidar al-Zamili medverkade vid avrättningarna, uppger en talesman för fängelset.

De avrättade tros alla ha varit irakiska medborgare. De dömdes till döden i februari.

Hittade massgrav

De flesta av de dödade soldaterna var shia-rekryter, och den kraftiga reaktionen på massakern hjälpte Irak att mobilisera shiamilis i kampen mot IS.  IS publicerade bilder och filmklipp som visar hur soldater fördes bort på fordon och tvingades ligga ned med ansiktet i marken innan de sköts till döds.

En massgrav med offren hittades 2015, när regeringsstyrkor återtog IS-kontrollerade områden.

Reaktion på Bagdadattack

Premiärminister Haider al-Abadi lovade efter Bagdad-attacken i förra månaden, då hundratals dödades, att avrättningar av terrordömda ska skyndas på.

President Fuad Masum ratificerade avrättningarna i förra veckan.

Totalt har 40 jihadister dömts till döden för dådet i Camp Speicher. Fyra avrättningar genomfördes tidigare i år, skriver Al-Masdar News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.