Irak får nya självstyrande provinser

Publicerad

Iraks regering skapar tre nya provinser i landet. Hos kristna assyrier, som nu får självstyre, väcker beslutet stor glädje.

Iraks miljöminister Sargon Slewa bekräftar på telefon att den irakiska regeringen i måndags beslutade att skapa tre nya självstyrande provinser: Fallujah, Tuz Khormato och Nineveslätten.

– Beslutet är taget, men det behövs fortfarande en hel del förberedelser innan de kan utropas officiellt, säger han till TT.

Omtvistade

Alla tre områdena är omtvistade. Fallujah har skakats av protester det senaste året och kontrolleras sedan början av månaden av al Qaida-anknutna grupper. Att ge området självstyre kan ses som ett försök att stilla ilskan hos den huvudsakliga sunnimuslimska befolkningen som anser sig behandlas som andraklassens invånare. De två andra provinserna angränsar det kurdiska självstyrande området, vilket kan tolkas som ett försök att bromsa en kurdisk expansion.

Tuz Khormato har en befolkning som huvudsakligen består av araber, kurder och turkmener, medan Nineveslätten har en stor kristen befolkning.

Kampen för en kristen fristad i Irak har pågått länge och miljöminister Slewa, som själv är kristen assyrier, konstaterar att mängder av kristna har flytt från området de senaste tio åren.

Hopp för diaspora

– Detta kommer att underlätta för folk att stanna kvar eftersom de kommer att känna sig säkrare. Det kommer att vara bra för ekonomin, eftersom man får en egen budget, och jag är också säker på att folk kommer att återvända från diasporan, säger han.

Nuri Kino, frilansjournalist och aktivist, säger till TT att han är väldigt glad över beslutet.

– Detta visar att det lönar sig att kämpa. Men det är bara ett första steg, radikala sunnitiska krafter kan se detta som ett svek och ge sig på kristna. Därför är det viktigt att EU, USA, FN, Ryssland och andra ställer sig bakom beslutet och hjälper till att säkra assyriers och andra minoriteters trygghet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.