Irak: IS på väg förlora Tikrit

Uppdaterad
Publicerad

I snart en månad har striderna om staden Tikrit rasat i Irak. Nu ser det ut som om IS tvingas på flykten.

En talesperson för den irakiska regeringen meddelade i dag att irakiska styrkor ska ha intagit västra och södra delarna av staden Tikrit och att man nu nått fram till stadens centrum.

Om uppgifterna stämmer att terrororganisationen IS faktiskt håller på att förlora kontrollen över Tikrit – diktatorn Saddam Husseins gamla hemstad – så skulle det vara den hittills största segern för de irakiska styrkorna sedan offensiven mot IS påbörjades den 2 mars i år.

Terroriströrelsen IS

Provinsens högkvarter intaget

Provinsen Saladins guvernör bekräftar enligt nyhetsbyrån att byggnaden som rymmer högkvarteret för provinsen har tagits över, och tillägger att irakiska flaggor nu vajar över åtskilliga återtagna byggnader i staden.

Att återta Tikrit har visat sig vara regeringsstyrkornas hittills tuffaste utmaning och staden har viss är strategisk betydelse.

Splittrad bild av IS styrka

Utgången av striderna i Saladinprovinsen påverkar nämligen regeringssidans möjlighet att återta landets näst största stad Mosul längre norrut. Mellanösternkännaren Per Jönsson tycker dock inte man ska dra för stora växlar på uppgifterna om Tikrit, även om de visar sig stämma:

– Det är en tydlig men begränsad framgång för den irakiska sidan i så fall, och den första framgång som Bagdad har haft i det här kriget, säger han.

Samtidigt påminner han om att IS helt nyligen intog en flygbas bara 65 kilometer norr om Bagdad:

– IS samlar aldrig alla sina resurser på en enda plats, utan man är rörliga och slår till på flera platser, konstaterar han.

Mardröm kan vänta för Mosul

Han tror inte heller att det blir enkelt att inta Mosul med sina två miljoner invånare:

– Mosul är en helt annan sak än Tikrit som väl har sådär 100.000 invånare vara nästan alla har flytt. I Mosul bor alla civila kvar och det blir väldigt svårt att bomba så då handlar det om stadskrigföring. Om det blir ett slag om Mosul så kan det bli väldigt allvarligt och långdraget, konstaterar Per Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet