Irak kriminaliserar homosexualitet. Foto: Hadi Mizban/AP

Irak kriminaliserar homosexualitet

Uppdaterad
Publicerad

Iraks parlament har antagit en lag som kriminaliserar samkönade relationer. Straffet kan bli upp till femton års fängelse.

Homosexuella relationer har hittills inte varit förbjudna i Irak, däremot hårt tabubelagda. Men under lördagen antogs en ny lag i landet som kriminaliserar samkönat sex, rapporterar Reuters. Straffet ligger på mellan tio till femton års fängelse.

Att främja homosexualitet eller prostitution bestraffas med minst sju års fängelse. Lagen innebär också ett till tre års fängelse för den som ändrar sitt biologiska kön eller ”medvetet klär sig feminint”.

Inkluderade tidigare dödsstraff

Syftet med den nya lagen är att ”upprätthålla religiösa värderingar och skydda det irakiska samhället från de uppmaningar till homosexualitet som tagit över världen”, enligt en kopia av lagen som Reuters tagit del av.

Lagförslaget inkluderade i ett tidigare skede dödsstraff för samkönat sex, men jobbades om innan det antogs efter starkt motstånd från USA och EU.

Flera irakiska partier har under de senaste åren intensifierat kritiken mot hbtq+-rättigheter, där regnbågsflaggor ofta har bränts i protester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.