IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: TT

Irak: Flyganfall mot IS-ledare

Uppdaterad
Publicerad

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis fordonskonvoj ska ha angripits av irakiskt stridsflyg. Flera ledare ska ha dödats, men al-Baghdadi själv ska inte ha varit en av dem.

Fordonskolonnen ska ha bombats i Anbarprovinsen nära syriska gränsen. Det är oklart hur det har gått för al-Baghdadi, meddelar den irakiska militären i ett uttalande.

Samtidigt säger sjukhuspersonal och andra vittnen i området till Reuters att al-Baghdadi inte finns bland de dödade och skadade i attacken.

Terroriströrelsen IS

”Flera av terrorgruppens ledare dödades eller skadades i anfallet. Mördaren al-Baghdadis öde är okänt och han fördes bort i ett fordon. Hans tillstånd är fortfarande okänt”, heter det i uttalandet från den irakiska militären.

Enligt militären var al-Baghdadi på väg för att delta i ett möte med IS-befälhavare.

Har ”dödats” tidigare

Det har tidigare förekommit uppgifter om att al-Baghdadi dödats och skadats svårt i olika attacker.

I maj rapporterade flera medier att IS-ledaren fått allvarliga skador i ett flygangrepp, vissa dödförklarade honom. Extremiströrelsen släppte då en ljudinspelning som de påstod att ledaren spelat in för att förneka uppgifterna om sin egen död.

Går under flera namn

Abu Bakr al-Baghdadi har beskrivits som ”den nye Usama bin Ladin” och är ökänd för sin brutalitet. USA har satt ett pris på hans huvud på 10 miljoner dollar.

al-Baghdadi föddes 1971 i staden Samarra som ligger norr om Bagdad. De få uppgifter som finns om honom kommer till största del från jihadistiska hemsidor eller hans egna uttalanden.

Enligt den amerikanska säkerhetstjänsten går al-Baghdadi även under namnen Abu Dua och Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai.

Fakta: Islamiska staten

  • Islamiska staten (IS), är en jihadistgrupp som strider mot regeringarna i Irak och Syrien. Den bildades under Irakkriget 2004.
  • Gruppen är terrorstämplad av bland andra FN, USA och Storbritannien.
  • IS kontrollerar i dag omfattande landområden i Syrien och Irak. Gruppen har utropat ett ”kalifat”, en islamisk stat, under ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.
  • Ordet ”kalif” kommer från det arabiska ordet för arvtagare vilket här betyder att al-Baghdadi – enligt IS – är legitim arvtagare till profeten Muhammed.
  • IS gör anspråk på att leda islam i stort, men i själva verket står gruppen för en extremt sträng tolkning av islamisk lag långt utanför den sunnitiska huvudfåran.
  • USA leder multinationella flygoperationerna mot IS i Syrien och Irak.
  • Ryssland har inlett ett militärt samarbete med Syrien, Iran, och Irak för att bekämpa gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet