Iran bordar fartyg vid Hormuzsundet

Uppdaterad
Publicerad

Iranska Revolutionsgardet har bordat ett utländskt containerfartyg i Persiska viken. Ett bråk om en skuld sägs ligga bakom bordningen.

Minst fem patrullbåtar tvingade in fartyget längre in på iranskt vatten när det var på väg genom Hormuzsundet, infarten till Persiska viken, uppger det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Fartyget MV Maersk Tigris, flaggad på Marshallöarna, ignorerade till en början patrullbåtarna men efter att en av båtarna avlossat varningsskott så styrde det in i iranskt vatten.

Jagare och plan

Fartyget sände varningssignaler som plockades upp av amerikanska styrkor i närheten. Jagaren USS Farragut skickades till området för att övervaka situationen tillsammans med ett spaningsflygplan.

Tigris var på väg från Jidda i Saudiarabien till Jabal Ali i Förenade arabemiraten. Efter att ha uppbringats fick det sätta kurs mot den iranska kuststaden Bandar Abbas.

Fartyget hyrs av Singapore-företaget Rickmers Group som uppger att Tigris befann sig på internationellt vatten när det tvingades in i iranskt territorium.

– Efter att det åkte in i iranskt vatten tappade vi kontakten med det, säger talespersonen Cor Radings till Ritzau, som säger sig inte förstå varför fartyget tvingats i land.

”Ingen politisk dimension”

Iranska medier uppger att händelsen inte har någon millitär eller politisk dimension, och att Tigris tagits i beslags av juridiska skäl. Skeppet ägs av danska Maersk och enligt iranska sjöfartsmyndigheten har konfiskeringen kopplingar till ägarbolaget.

– Generellt, om ett rederi har skulder som det inte betalar, så vänder sig ägaren till de kompetenta myndigheterna, säger Hadi Haghshenas enligt iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Iransk stats-tv uppger att besättningen, 24 man, kommer från Storbritannien, Bulgarien, Burma och Rumänien och att kaptenen är bulgar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.