Demonstration inför landskampen Sverige-Iran. Foto: TT

Iran lättar på förbud för kvinnor att se fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Förbudet för kvinnor i Iran att på plats titta på idrottstävlingar där män deltar tas bort – i alla fall delvis.

Irans vice sportminister Abdolhamid Ahmadi har sagt ja till en plan som kommer att ge kvinnor och familjer rätt att närvara vid vissa idrottsarrangemang, rapporterar Irans officiella nyhetsbyrå IRNA.

Enligt Ahmadi blir det ”någon gång i år” möjligt för kvinnor att vara del av publiken på vissa matcher och andra sportarrangemang. Vilka arrangemang det kan röra sig om beror enligt ministern på typen av sport. Han gav inga mer detaljer men sade att inte alla matcher och arenor kommer att öppnas för kvinnlig publik.

Hindra kvinnor och män att blandas

Kvinnor har sedan revolutionen 1979 varit förbjudna att närvara vid sportarrangemang där män deltar. Syftet är att hindra kvinnor och män från att blandas i folkmassor i samband med sportarrangemang.

I mars uppmanade Sepp Blatter, ordförande för internationella fotbollförbundet FIFA, Iran att avskaffa det ”oacceptabla” förbudet för kvinnor att vara del av publiken på fotbollsmatcher.   

Inget mästerskap

Nyligen tilldelades Förenade Arabemiraten värdskapet för asiatiska mästerskapet i fotboll år 2019. Iran ville också arrangera mästerskapet men fick inte värdskapet. Enligt många bedömare bidrog förbudet mot kvinnor i fotbollspubliken till att arrangemanget gick landet förbi.

I samband med Sveriges landskamp mot Iran tidigare i veckan på Friends Arena i Solna var Irans ”könsapartheid” en viktig fråga. Inför matchen protesterade bland andra exiliranier mot förtrycket i Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.