Raketuppskjutning i Iran 2013. Foto: TT

Irans rakettest ifrågasätts av väst

Uppdaterad
Publicerad

Västmakterna med USA i spetsen anser att Irans senaste raketuppskjutningar strider mot FN-resolutionen 2231, som behandlar villkoren för kärnenergiavtalet. Länderna har därför bett säkerhetsrådet att ta upp frågan.

Det framgår av ett brev som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

I avtalet med Iran står att landet inte får skjuta raketer som kan användas för kärnvapen.

Khamenei:  Raketer är svaret

Irans högsta religiöse ledare ayatolla Ali Khamenei gick på sin webbplats indirekt i polemik med väst.

”De som tror att framtiden ligger i förhandlingar och inte i raketer, är antingen ignoranta eller förrädare”, skrev han i vad som antas vara en replik till att en tidigare president twittrat att ”framtiden ligger i dialog inte raketer”.

FN-chefen: Alarmerande

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger att Irans rakettest är alarmerande och att eventuella åtgärder är upp till säkerhetsrådet.

Ryssland, också en medlem av FN ställer sig på Irans sida och anser att testerna som utfördes tidigare i månaden inte är ett brott mot kärnenergiavtalet som tecknades i somras mellan Iran och flera av världens stormakter.

Avtalet innebär bland annat att Iran begränsar sitt kärnenergiprogram mot att sanktioner mot landet lyfts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.