Iranier demonstrerade på söndagen vid den saudiska ambassaden i Teheran efter avrättningen av 47 personer, däribland den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr. Foto: TT

Iranska diplomater måste lämna Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien fryser sina diplomatiska förbindelser med Iran. Det meddelar den saudiska regeringen. Alla iranska diplomater måste lämna Saudiarabien inom två dygn.

Besluten är en följd av avrättningen av en shiamuslimsk ledare i lördags vilket lett till ovanligt skarpa protester från Iran.

Den saudiske utrikesminisitern Adel al-Jubeir sa vid en presskonferens att man inte tänker tillåta att Iran undergräver Saudiarabiens säkerhet.

Massavrättning i Saudiarabien

”Gudomlig hämnd”

Efter avrättningen i Saudiarabien av den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr stormade iranska demonstranter den saudiska ambassaden i Teheran och landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, sa att ”gudomlig hämnd” väntar rivalen Saudiarabien efter avrättningen av den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr.

– Den orättvisa blodsutgjutelsen av denna förtryckta martyr kommer utan tvekan att få effekter och gudomlig hämnd väntar saudiarabiska politiker, sade ayatolla Ali Khamenei i statlig tv.

47 avrättades

Nimr al-Nimr var en av fyra shiamuslimer som avrättades i lördags i Saudiarabien, anklagade för delaktighet i regimkritiska aktioner under den så kallade arabiska vårens demonstrationer 2011.

Ytterligare 43 personer avrättades som straff för en serie attacker som ska ha utförts av den militanta extremiströrelsen al-Qaida 2003-2006.

Fakta: Nimr al-Nimr

  • 56-årige Nimr al-Nimr kom från östra Saudiarabien. Han har setts som en av de mest högljudda kritikerna mot regimen i Saudiarabien och har krävt att val ska hållas i landet.
  • Enligt analytiker var han noga med att inte uppmana till våld och innan han greps sade han till BBC att han trodde på ordets makt, snarare än på vapen.
  • Förra året avrättades minst 157 människor i Saudiarabien, en markant ökning från 2014 då motsvarande siffra var 90.

Källa: Reuters, The Independent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massavrättning i Saudiarabien

Mer i ämnet