Foto: TT

Irlands premiärminister återvald

Publicerad

Irlands parlament har efter ett flera månader långt politiskt dödläge återvalt Enda Kerry till posten som landets premiärminister. Det var den fjärde gången som parlamentet samlades för att försöka utse en premiärminister sedan valet i februari.

– Denna regering har så mycket att ta uti med. Vi har så många utmaningar i vårt land, och det var det budskapet vi fick av väljarna i valet och som har upprepats så många gånger av er, sade Enda Kenny i sitt tal sedan det stod klart att han vunnit omröstningen genom att 59 ledamöter gett honom sitt stöd – 49 röstade emot.

Kennys mittenhöger parti Fine Gael ingick i slutet av februari en allians med den borgerliga rivalen Fianna Fail, som är i opposition. Enligt avtalet ska Fine Gael bilda en minoritetsregering som får Fianna Fails stöd i viktiga omröstningar. I utbyte ska regeringen förverkliga en del av oppositionens krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.