Frankrikes premiärminister François Hollande säger att terrororganisationen IS låg bakom fredagkvällens attacker i Paris. Foto: TT

IS bakom terrordåd i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Det var terrorgruppen IS som låg bakom dåden i Paris. Det meddelade Frankrikes president François Hollande i ett tv-sänt tal under lördagsförmiddagen.

Attackerna ska ha planerats utomlands med hjälp av personer inne i Frankrike. François Hollande beskrev i sitt tal händelserna som en ”krigsförklaring” utförd av en ”terroristarmé”. Han utlyste samtidigt tre dagars landssorg.

Redan före Hollandes besked om IS inblandning förekom spekulationer om att gruppen var ansvarig för terrordåden. Flera nyhetsmedier rapporterar att IS-anhängare ska ha publicerat en video med hot mot Frankrike. Samtidigt uppger bland andra BBC att videon är ett år gammal.

Terrordåden i Paris

IS-sympatisörer

Hollande gick inte närmare in på bevisen för att IS ligger bakom attackerna. Enligt vissa bedömare kan det röra sig om IS-sympatisörer som inte agerade på order av IS högsta ledning.

Michael Weiss, författare till boken ”ISIS: Inside the Army of Terror”, säger till CNN att det faktum att samtliga attacker ägde rum inom loppet av 30 minuter tyder på att en organisation är ansvarig.

– Men det betyder inte att det kommer direkt från IS huvudkvarter i Raqqa. Det är viktigt att komma ihåg att kalifatet har expanderat på ett sätt som få har förutsett. Det vinner inte nödvändigtvis terräng i Syrien och Irak, men det får dessa anhängare att i princip svära trohet till kalifatet och utföra sina egna operationer, säger Michael Weiss till CNN.

”Frankrike ska resa sig”

Hollande hyllade de franska poliser och militärer som inkallades under attentaten. ”Jag hyllar landets försvarare som bekämpade terroristerna i går. Alla har gett sitt yttersta och kommer att göra sitt bästa under dagen.”

”Även om Frankrike är skadat kommer hon att resa sig”, sa premiärministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet