IS befaras tillverka egen senapsgas

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen IS kan ha byggt upp kapacitet för att tillverka kemiska stridsmedel. Det uppger organisationen OPCW som verkar för ett förbud mot kemvapen.

”Extremt oroande” tecken tyder på att terrororganisationen IS har tillverkat och använt kemvapen i både Irak och Syrien. Bevis finns för att senapsgas använts i de båda krigsdrabbade länderna enligt Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

Även om gasen inte kan knytas till Islamiska staten finns starka farhågor om att just IS använt den. Misstankarna om att terrorrörelsen också framställt senapsgas själv förvärrar saken ytterligare, säger OPCW-chefen Ahmed Uzumcu.

– Det bevisar att de besitter de tekniska kunskaperna och har tillgång till de nödvändiga ämnena som krävs för att producera kemvapen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.