Foto: TT/SVT

Syriska cementarbetare kidnappade

Uppdaterad
Publicerad

En mängd cementarbetare har kidnappats utanför Damaskus, skriver BBC. Men det är oklart hur många som blivit bortförda – antalet varierar från olika källor. IS kan ligga bakom bortförandet.

Bortförandet skedde i staden Dumeir som ligger 65 kilometer nordöst om huvudstaden Damaskus. Det ska röra sig om arbetare och byggnadsentreprenörer på cementföretaget al-Badia Cement Company, enligt syrisk statstelevision. Enligt flera medier ska terrorgruppen IS ha tagit sig in på fabriken och dödat ett stort antal människor och tagit gisslan, uppger Mellanöstern-korrespondent Stefan Åsberg som just nu befinner sig i Damaskus.

Cementföretaget ligger i samma område som tidigare utsattes för en överraskningsattack mot syriska regeringsstyrkor tidigare i veckan. En syrisk militärkälla säger till Reuters att det har varit tre attacker i området men att alla som deltog i dessa dödats av regeringsstyrkor.

Syrienkriget

– Det är ett väldigt oroligt område, där många militanta anhängare till IS befinner sig och där många går beväpnade, säger SVT Nyheters Mellanöstern-korrespondent Stefan Åsberg.

Antalet okänt

Den statliga nyhetsbyrån SANA har talat med en källa inom företaget som säger att man inte fått någon kontakt med de bortförda arbetarna. Det är dock oklart hur många personer som blivit bortförda. Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet har uttalat sig om att det kan röra sig om ett par dussin arbetare i Dumeir, skriver BBC. Enligt cementföretaget saknar man 250 anställda, medan rebellgrupper talar om ett antal på ”mindre än 200”. Syrisk statstelevision rapporterar att över 300 arbetare har fört borts.

– Vi har inte kunnat kontakta våra familjemedlemmar sen i måndags efter en attack av IS, säger en invånare i området till nyhetsbyrån AFP.

Det kommer många motstridiga uppgifter. Källor till BBC säger att fabriksarbetarna kidnappades av en rebellgrupp vid namn Jaysh Tahrir al-Sham.

Kontakter har försökt tas med kidnapparna men i dagsläget är ingen direkt kontakt etablerad, uppger BBC.

Spänningarna är stora mellan syriska regeringsstyrkor och IS i området sedan regeringsstyrkorna återttog staden Palmyra från terrorgruppen. Palmyra ligger 30 mil nordöst om Dumeir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet