Brasilianska soldater patrullerar Copacabana i Rio de Janeiro inför OS. Foto: TT

IS-hot mot OS i Rio tvingar fram USA-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Terroristmilisen IS har hotat OS i Rio och uppmanar till attacker mot spelen. Det har fått de brasilianska myndigheterna – som är ovana vid terrordåd – att arbeta närmare tillsammans med USA och Frankrike för att träna upp specialstyrkor.

När det 2013 avslöjades att den amerikanska spionorganisationen NSA övervakade brasilianska toppolitiker blev läget spänt mellan USA och Brasilien. Men en rad hot från IS har gjort att de brasilianska säkerhetsmyndigheterna nu samarbetar nära med USA.

Det är ett diskret samarbete där olika amerikanska antiterrormyndigheter nu arbetar med att identifiera olika risker och svagheter, rapporterar New York Times.

”Mjuka” mål

Brasilien har kämpat med våldsam brottslighet men har varit förskonat från ren terror. Länge har brasilianska myndigheter bagatelliserat riskerna för terrorattacker mot de olympiska spelen som invigs på fredag.

Men jihadister har hotat med terrordåd. Och USA har tränat brasilianska antiterror-enheter när det gäller kemiska och biologiska attacker. Man har hjälpt till att identifiera ”mjuka” mål som restauranger, nattklubbar och köpcentra som ligger utanför de välbevakade olympiska platserna. Träningen har delvis skett i USA vid stora sportevenemang där.

I juli lyckades FBI spåra en grupp som greps för att planera attacker för en brasiliansk extremistgrupp som kallades Sharias försvarare.

Oroats även i Rio

– Amerikanerna spelar en stor roll i uppspårandet, säger Rafal Brum Miron, en brasiliansk åklagare till tidningen. Jag vet inte var FBI får sina underrättelser ifrån, men de har visat sig värdefulla.

Rädsla för terrorism är vanlig inför varje OS. Men de senaste terrorattackerna världen över har lett till att man oroats även i Rio.

Under veckor har IS översatt de väsentliga delarna av sin propaganda till portugisiska och har annonserat att man behöver personer som talar språket. Analytiker menar att detta är ett försök att rekrytera ett nätverk för tillslag i Brasilien i samband med OS.

En organisation kallad Inspirera de troende, talade om ”ensamvargar” världen över som skulle ta sig till Brasilien och talade om att det var lätt att få visum och biljetter.

Inspireras av München

 Man gav sjutton förslag till attacker i samband med OS. Man nämnde amerikanska, brittiska, franska och israeliska besökare som mål. Man talade om att man kunde blanda medicin och gift i mat och drycker och att använda leksaksdrönare med explosiva laddningar.

Man talade också om att jihadisterna skulle låta sig inspireras av OS i München 1972, då palestinska terrorister anföll den israeliska förläggningen i OS-byn.

Uppgifter har också kommit om att en jihadistgrupp bestående av brasilianare har svurit trohet till IS ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Tandlösa lagar

USA:s utrikesdepartement har en avdelning som skyddar amerikanska idrottare utomlands. Den har börjat samarbeta med brasilianska myndigheter i Rio inför spelen.

Bland annat har man konstaterat att de brasilianska antiterrorstyrkorna saknar träning när det gäller biologiskt och radioaktivt material. Man saknade personal och de ansvariga klagade över att de brasilianska antitterrorlagarna var tandlösa.

USA har erbjudit hjälp och Brasilien har tagit emot den mera villigt än erbjuden hjälp från Ryssland och Kina.

Tar inte på allvar

Enligt New York Times menar dock en del amerikanska experter att Brasilien inte tagit hotet på riktigt allvar. Brasilien har intagit en försiktig inställning till konflikterna i Mellanöstern. En del politiker menar att detta skulle kunna göra Brasilien till ett mål för militant muslimsk terror.

I mars undertecknade den brasilianska presidenten Dilma Rouseff skärpta terrorlagar. Mänskliga rättighetsgrupper kritiserade dem men åtminstone den amerikanska ambassadören var nöjd med att Brasilien stiftat dem.

Brasilien har också utökat sitt samarbete med Frankrike som sänt polisiära elitstyrkor för att samarbeta med de brasilianska styrkorna för att försvara tåg och flygplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.