IS sprängde det antika templet Baal Shamin Foto: TT

IS-hotade monument ska räddas – med en armé av 3D-kameror

Uppdaterad
Publicerad

Institute for Digital Archaeology i Oxford ligger bakom en ambitiös 26 miljonerssatsning – för att rädda IS-hotade världsarv i Mellanöstern. 3D-kameror ska fotografera monumenten, så att de senare ska kunna återskapas och återuppbyggas med hjälp av en 3D-printer om de förstörs av terrorgruppen.

Extremistgruppen Islamiska staten (IS) sprängde tidigare ett tempel i världsarvsstaden Palmyra i Syrien. Det tvåtusenåriga Baalshamir-templet byggdes under romartiden för att hedra himmelsguden.

– Vi upplever det största kulturella övergreppet sen Andra världskriget, sade då Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg till SVT Nyheter.

20 miljoner bilder

The Institute for Digital Archaeology (IDA) kommer tillsammans med Unesco att i Mellanöstern samla fem miljoner bilder innan årets slut, och ytterligare femton miljoner bilder nästa år. 3D-kamerorna ska skapa kompletta digitala register av alla hotade artefakter, och ska sedan med hjälp av avancerad printteknik kunna återskapa objekten, skulle de förstöras, till sitt ursprungliga skick.

En enorm mängd kameror

IDA planerar att skeppa iväg en enorm mängd kameror till området. Kamerorna kommer vara billiga att kontruera, kostaden beräknas ligga på ett par hundralappar, och kommer primärt att användas av lokala fotografer.

”Utom räckhåll för terrorister”

– Om IS tillåts radera en hel regions historia skulle vi kollektivt drabbas av ett oåterkalleligt nederlag. Men det finns hopp. Genom att placera vårt förflutna i den digitala världen kommer den för evigt befinna sig utom räckhåll för vandaler och terrorister, säger Roger Michel, chef för IDA, till The Times.

Kan också hindra olaglig försäljning

Fotografierna ska också förses med GPS-stämpel och datum, något som skulle kunna hjälpa till att i framtiden identifiera historiska objekt som illegalt säljs av IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.