• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

IS-soldaterna ska nu få sin lön halverad. Foto: TT

IS i ekonomisk knipa: Halverar lönerna

Uppdaterad
Publicerad

Terroristgruppen IS har nu fått ekonomiska svårigheter och ger sina kämpande jihadister ett dystert besked: Lönerna halveras för alla som slåss för IS.

Det är Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, baserat i London som avslöjar detta. Observatoriet har en rad inofficiella kontakter i Syrien som regelbundet lämnar uppgifter. De anses allmänt vara tillförligt. Men det är bundet till den syriska oppositionen mot al-Assad.

Observatoriet publicerar nu vad de säger är ett officiellt meddelande från IS till sina ”anställda”:

Terroriströrelsen IS

Drömlöner

– På grund av utomordentliga omständigheter som IS befinner sig i, har ett beslut fattats att sänka krigarnas [mujahedins] löner med hälften, meddelar IS-ledningen.

För många har de löner som IS har betalt varit drömlöner. Betalningen är dubbelt så hög som i den syriska armén under al-Assad.

– Ingen undantas från beslutet, skriver IS. Däremot ska utdelningen av mat som sker två gånger i månaden fortsätta.

Bara 200 dollar

En utländsk IS-jihadist har tidigare fått 800 dollar (cirka 6.800 kronor) i månaden, vilket alltså nu reduceras till 400.

De övriga som kämpar i IS-ockuperade områden i Irak och Syrien får nu bara 200 dollar per månad.

Redan tidigare har det kommit liknande uppgifter om att IS har börjat få ekonomiska problem.

IS försöker hålla skenet uppe att de områden som man erövrat i Irak och Syrien fungerar som en riktig stat, fast IS inte är diplomatiskt erkänt av omvärlden. Så beteckningen Islamiska staten för IS motsvarar inte verkligheten. Fiktionen hålls upp genom att man skapat en administration, sjukhus och skolor.

Skatter och tvångsavgifter

Minskningen av soldatlönerna kan ha att göra med att IS drabbats av en del förluster som minskat inkomster och förmögenhet.

IS lever på att dra in skatter och tvångsavgifter samt att beslagta motståndares egendomar och förmögenheter. Man har även tagit över banker och deras likvida medel.

En viktig källa är också att sälja olja på svarta börsen. Däremot anses IS inte få in mycket på gåvor från personer som sympatiserar med rörelsen. Detta är en skillnad från terroriströrelsen al-Qaida.

Miljoner i kontanter

På senare tid har IS oljeanläggningar utsatts för kraftigare bombningar. USA, Frankrike och Ryssland bombar numera inte bara anläggningarna utan också de tankbilar som transporterar oljan till köparna.

Detta anses ha minskat IS rörelsemedel. För några dagar sedan berättade det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon även att USA bombat en byggnad i staden Mosul i Irak – som behärskas av IS. I byggnaden skulle IS ha förvarat kontanter värda flera miljoner dollar.

IS anses även ha också förlorat en del territorium den senaste tiden, vilket minskat dess bas för skatte- och avgiftsinkomster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet