Barack Obama gav order om attacken mot IS där IS-ledaren Abu Sayyaf, även känd som Mohammad al-Shalabi, dödades. Foto: TT

IS-ledare dödad av amerikanska styrkor

Uppdaterad
Publicerad

En högt uppsatt IS-ledare vid namn Abu Sayyaf har dödats av amerikanska specialstyrkor, uppger CNN. Operationen genomfördes i al-Omar i östra Syrien och utfördes på president Barack Obamas order.

De amerikanska soldaterna ska ha flugits in med helikopter till målet vid ett oljefält i al-Omar i östra Syrien. Den tunisiske IS-ledaren Abu Sayyaf var inblandad i terrorgruppens oljeaffärer och finansiella verksamheter och dödades i operationen som skedde natten till lördagen.

– Abu Sayyaf var en högt uppsatt IS-ledare som bland annat hade ansvar för olje- och gasaffärer som är en inkomstkälla som möjjliggör terrorgruppens brutala taktiker och förtryck av tusentals oskyldiga civila, säger Nationella säkerhetsrådets Bernadette Meehan i ett uttalande.

Terroriströrelsen IS

Frun misstänkt för slaveri

Sayyafs fru Umm Sayyaf togs till fånga av den amerikanska militären och hålls nu i förvar i Irak, uppger Reuters. Hon misstänks för att ha varit inblandad trafficking. En ung yazidisk kvinna räddades som Umm Sayyaf ska ha hållt som slav, enligt CNN.

– Vi misstänker att Umm Sayyaf är medlem av IS och spelar en viktig roll i deras terroristaktiviteter, säger Bernadette Meehan.

Ett dussin IS-anknutna dödades i räden som skedde i ett bostadsområde, uppger amerikanska myndigheter. Inga amerikanska soldater ska ha dödats.

Syrien försökte ta åt sig äran

Tidigare i dag rapporterade syrisk tv att syriska regeringsstyrkor dödat ett 40-tal IS-krigare, bland dem en av de ansvariga för oljeaffärer.

Vita huset gick dock ut med ett uttalande att man inte koordinerat attacken med syriska regimen eller ens informerat om den, och antydde att Syrien försökt ta åt sig äran för räden.

– Vi har varnat Assads regim för att inte lägga sig i våra aktioner mot IS inne i Syrien. Assadregimen är inte och kan inte bli vår partner i striderna mot IS, säger Bernadette Meehan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet