IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi manar på terroristerna i Mosul i sin första ljudinspelning på nästan ett år. Arkivbild. Foto: TT

IS-ledaren hetsar till strid i ny ljudinspelning

Uppdaterad
Publicerad

I sin första ljudinspelning på nästan ett år manar IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi på de stridande i terrorgruppen i Mosul. al-Baghdadi uppmanar också till attacker mot bland andra Turkiet och Saudiarabien.

Iraks armé har tagit sig fram till de sydöstra delarna av staden Mosul i Irak och striderna om staden fortsätter i full styrka. I ett sällsynt uttalande går nu terrorgruppen Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi ut och manar på sina krigare i Mosul.

Sällsynt inspelning

– Denna rasande strid, det totala kriget, och det heliga kriget som Islamiska staten utkämpar i dag gör oss bara ännu mer säkra på att vi kommer att vinna, säger han.

Slaget om Mosul 2016-2017

Enligt Reuters är det den första ljudinspelningen från al-Baghdadi på nästan ett år.

Abu Bakr al-Baghdadi uppmanar IS att inte retirera. De som lockas att fly ska veta att ”värdet av att ärofullt stanna kvar och hålla din position är tusen gånger högre än värdet av att fly med sin skam”.

Tappat mark sedan förra året

Sedan förra året har terrorgruppen tappat mark och slagits tillbaka både i Irak och Syrien, när en rad olika länder trappat upp sin kamp mot IS.

al-Baghdadi vände sig särskilt mot Saudiarabien och Turkiet, som han säger är två sunnimuslimska länder som tagit parti med fienden mot sunniislam.

– Förstör Turkiets säkerhet, säger al-Baghdadi och uppmanar till ”attack efter attack” mot Saudiarabien.

IS-ledaren uppmanar terrorgruppens självmordsbombare att ”Skapa kaos i de otrognas länder och få deras blod att flyta som floder”.

Spelades upp i staden

Enligt ögonvittnen till Reuters åkte medlemmar i Islamiska staten runt i Mosul och spelade upp al-Baghdadis budskap på hög volym i stora högtalare. Strax efteråt ska kraftiga explosioner ha hörts i östra Mosul och IS-militanter uppgavs avfyra raketer och granater mot områden där irakiska soldater ryckte fram.

Samtidigt framkommer uppgifter om att IS motståndare börjat slå en ring runt Mosul. Den shiitiska militanta gruppen Badr säger till Reuters att man skulle stänga av vägarna väster om Mosul under torsdagen. Det skulle innebära att IS är helt omringade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet