Gårdagens terrorattack har hittills skördat 42 människoliv. Foto: TT

Så utförde självmordsbombarna dådet på Atatürkflygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Självmordsbombarna anlände i taxi. Sedan gick en av dem in i terminalen och utlöste sin sprängladdning. När människor började springa ut i panik lät en av de andra sin bomb detonera. Så gick attentatet på Atatürkflygplatsen i Istanbul till. – De öppnade planlöst eld mot säkerhetskontrollen, säger premiärminister Binali Yildirim.

Enligt ett uttalande från den turkiske premiärministern Binali Yildirim ska de första fynden efter gårdagens attentat mot den internationella flygplatsen i Istanbul tyda på att terrorgruppen IS ligger bakom dådet, enligt TT. På onsdagskvällen uppgav CIA-chefen John Brennan att attacken kännetecknas av Islamiska Statens ”depravering”, uppger Reuters.

Gårdagens terrorattack har hittills skördat 42 människoliv medan 239 personer uppges ha skadats i dådet. Enligt turkiska myndigheter har 37 av offren identifierats. 10 av dem ska ha varit utländska medborgare, och tre av dem ska ha haft dubbla medborgarskap.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

De utländska medborgarna som dödades i angreppet var, enligt uppgifterna från de turkiska myndigheterna, en palestinsk kvinna, fem saudier, två irakier, en tunisisk medborgare, en uzbekisk medborgare, en kinesisk medborgare, en iranier, en ukrainare och en jordanier.

”Fruktansvärd attack”

Samtidigt kommer uppgifter om hur de tre självmordsbombarna genomförde attentatet. De ska ha varit beväpnade med skjutvapen och bomber, uppger AP.

Alla tre anlände i taxi till ankomsthallen.

– När terroristerna inte kunde gå igenom den vanliga säkerhetskontrollen, när de inte kunde gå igenom scanners, polis och säkerhetskontroller, gick de tillbaka och tog ut sina vapen ur resväskorna och öppnade planlöst eld mot säkerhetskontrollen, säger premiärminister Binali Yildirim.

Sedan gick en av gärningsmännen in i terminalen, öppnade eld och sprängde sig i luften i närheten av säkerhetskontrollen. Mitt under kaoset gick en av de andra förövarna en trappa upp till avgångshallen och utlöste sin sprängladdning. Den tredje mannen väntade utanför flygplatsen tills människor började springa ut i panik. Då detonerade han också sin bomb, uppger två turkiska tjänstemän, varav en på inrikesdepartementet.

Enligt en turkisk säkerhetskälla är alla tre männen utländska medborgare.

Premiärminister Binali Yildirim bekräftar delar av uppgifterna, att en av självmordsbombarna sprängde sig utanför flygplatsen och de andra två inne i terminalen.

Vacklande offer

Rörliga bilder inifrån terminalen visar ett skarpt orange sken från en av explosionerna. Det syns också hur offer vacklar och en del faller ned på golvet som är täckt av blod, skriver CNN.

Andra bilder visar hur en av gärningsmännen tappar sitt vapen när han ser ut att bli skjuten av en säkerhetsvakt.  Mannen sjunker ihop och vakten står över honom helt kort innan han springer därifrån. Cirka tio sekunder senare detonerar en bomb.

Ali Tekin, som befann sig i ankomsthallen under dådet, beskrev attacken som ”fruktansvärd”, rapporterar Reuters.

– Det var en enorm explosion, extremt högljudd. Taket rasade in. Det är fruktansvärt inne i flygplatsen, du kan inte känna igen den, skadorna är så stora.

Brun: ”Liknar inte PKK”

Enligt den svenske terrorforskaren Hans Brun är det för tidigt att spekulera kring dådet, men han säger att beteendet inte liknar PKK:s nuvarande beteendemönster, då de sällan ger sig på civila mål. Därför fokuserar han i första hand på olika jihadistiska grupper eller utbrytargrupper från PKK.

Han Brun anser att en möjlig tolkning är att dådet är ett sätt för IS, som just har förlorat al-Falluja i Irak, att göra sig påminda.

– Det är en tänkbar tolkning utifrån det vi vet just nu. Vi har sett liknade attacker i Jordanien och Libanon de senaste dygnen som inte har fått lika mycket uppmärksamhet i Skandinavien. Det kan handla om att man vill göra sig påmind och visa att man fortfarande har kapacitet och förmåga att agera, säger Brun till TT.

Han har själv varit på flygplatsen många gånger och har alltid uppfattat säkerheten som väldigt bra.

– Det är verkligen sorgligt och beklämmande att folk kommer till skada, säger han.

Manar till samarbete

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har i ett uttalande fördömt attacken mot flygplatsen i starka ordalag och kallat den ”ett försök att underminera Turkiet genom att utgjuta oskyldiga människors blod”, enligt Reuters.

– Om stater, och hela mänskligheten, inte går samman och för en gemensam kamp mot terrororganisationer, kommer alla möjligheter som vi fruktar besannas en efter en.

Gårdagens attack mot Istanbuls internationella flygplats var det tredje självmordsattentatet som drabbat staden i år.

Internationellt fördömande

Terrorattentatet i Istanbul fördöms nu även i kraftiga ordalag av det internationella samfundet.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uttryckte under morgonen sitt eget och övriga Natostaters stöd för Turkiet i ett uttalande under morgonen, enligt nyhetsbyrån AP.

– Mina tankar går till offrens familjer, till de skadade och till Turkiets folk. Terro kan aldrig rättfärdigas och Natos allierade står enade med Turkiet i vår beslutsamhet att bekämpa terrorism i alla dess former.

Även Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière fördömde under morgonen attentatet i Istanbul och sa sig vara ”djupt chockad av det fega och brutala angreppet på Istanbuls flygplats” i en kommentar till AP.

– Än en gång har terrorismen visat sitt fula tryne och oskyldiga människor berövats livet.

Delvis öppnad

Flygplatsen öppnade delvis under onsdagen, men många avgångar uppges vara inställda. Iranska myndigheter uppger att landet ställt in alla flygningar till och från Turkiet efter attentatet, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian.

Atatürk-flygplatsen är Turkiets största, där 61 miljoner passagerare årligen passerar, vilket gör den till en av de mest trafikerade flygplatserna i världen.

Fakta

Fakta: Våldsdåd i Turkiet

Några av de senaste våldsdåden i Turkiet:

7 juni: Elva personer dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.

8 juni: Tre poliser dödades och mer än 30 personer skadades när en bilbomb exploderade i Midyat i sydöstra Turkiet. Regeringen skyller på kurdiska PKK-gerillan.

27 april: Ett tiotal personer skadades när en självmordsbombare sprängde sig i Bursa i nordvästra Turkiet.

12 april: En soldat dödades och ett 20-tal skadades vid ett attentat mot säkerhetsstyrkornas bas i Hani i sydöstra Turkiet.

19 mars: Flera människor dödades och ett 30-tal skadades i ett självmordsattentat i Istanbul.

13 mars: Ett 30-tal personer dödades i ett bombdåd i Ankara.

12 januari: Elva tyska turister dödades, då en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i den historiska stadsdelen Sultanahmet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

Mer i ämnet