Irakiska säkerhetsstyrkor i Kirkuk. Foto: TT

IS-attack mot Kirkuk har slagits ned

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska säkerhetsstyrkor har återtagit kontrollen över irakiska Kirkuk. Minst 74 jihadister från extremiströrelsen Islamiska staten (IS) har dödats i de senaste tre dagarnas strider. Samtidigt fortsätter kampen om Mosul.

– Attacken är över och livet har återgått till det normala, säger Kirkukprovinsens guvernör Najmeddin Karim till nyhetsbyrån AFP.

Angreppet mot Kirkuk inleddes i fredags och har betraktats som en motoffensiv från IS, som nu är hårt ansatta i miljonstaden Mosul. IS kontrollerar Mosul sedan sommaren 2014, men i förra veckan inleddes en Bagdadledd insats för att ta tillbaka staden från jihadisterna.

Hårt motstånd

De regeringsledda styrkorna stötte under måndagen på hårt motstånd i Mosul, trots omfattande amerikanska flygbombningar mot IS-mål. Regeringsarméns framryckning har mötts av artilleribeskjutning, krypskytteeld och bilburna självmordsbombare, rapporterar AFP.

I helgen sade Turkiets premiärminister Binali Yildirim att turkiska styrkor bistår kurdiska peshmergasoldater i Mosulområdet med pansarvagnar och artilleriunderstöd. Turkiets inblandning i konflikten är kontroversiell i Bagdad och Iraks premiärminister Haider al-Abadi förnekar att Turkiet deltar i den militära operationen för att ta tillbaka Mosul från IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.