Irakiska soldater som förbereder sig i al-Aramil, söder om al-Ramadi. Foto: TT

IS nära att förlora al-Ramadi

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska styrkor kommer allt närmare centrala al-Ramadi, en strategiskt viktig stad. På vägen har de stött på både krypskyttar och självmordsbombare, rapporterar BBC News.

al-Ramadi ockuperades av IS i maj, men nu gör alltså irakiska styrkor ett gediget försök att ta tillbaka staden. Detta efter att vid flera tillfällen ha hävdat att man kommer att återta hela staden, utan att faktiskt lyckas.

Sabah al-Noman, talesperson för Iraks antiterrorenhet, har sagt till nyhetsbyrån AFP att staden ska vara rensad inom 72 timmar från första attackerna, som alltså började i går.

Terroriströrelsen IS

”Använder mänskliga sköldar”

Omkring 300 IS-militanter beräknas vara kvar i staden, samtidigt som tiotusentals civila också befinner sig där. I söndags släppte militärplan flygblad över al-Ramadi, där invånarna uppmanades att lämna staden inom tre dygn. Irakiska myndigheter har sagt att IS har hindrat människor från att fly i syfte att använda dem som mänskliga sköldar.

Sprängde bron till staden

För bara ett par veckor sedan sprängde IS den sista bron över floden Eufrat till al-Ramadi i ett försök att hindra den irakiska armén från att försöka ta tillbaka staden. Ingenjörer har behövt bygga tillfälliga broar för att möjliggöra en väg dit.

Fler städer har befriats

Tidigare i år återtog irakiska soldater staden Tikrit. Den yazidiska staden Sinjar befriades i november efter att ha varit erövrad i 15 månader. Många av de yazidiska männen hade då mördats, och kvinnorna hade sålts som sexslavar i Syrien till följd av terrorn som de utsattes för.

För IS var Sinjar viktig eftersom den ligger mitt emellan al-Raqqa i Syrien, terrorgruppens huvudkvarter, och Mosul, Iraks näst största stad. Detta försvårade förflyttningen av resurser för IS.

Men trots detta har IS fortfarande kontroll över stora områden som till exempel de irakiska städerna Falluja och Mosul, samt stora delar av Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet