IS på väg utveckla missil mot passagerarflygplan

Uppdaterad
Publicerad

Terrrorgruppen IS är på god väg att skaffa sig teknisk kompetens att skjuta ner flygplan. Det visar videomaterial som brittiska Sky news har kommit över.

Sky news har kommit över videomaterial från en av Islamiska Statens vapenfabriker i den syriska staden Raqqa och bilderna har chockat många experter från väst.

Kan snart skjuta ner flygplan

Att med värmesökande missiler skjuta ner flygplan på högre höjd har än så länge betraktats som tekniskt allt för avancerat för en terrororgansiation som IS. Men videobilderna från IS eget vapenlabb visar att det nu snart kan vara möjligt för terrororganisationen att göra just det.

Terroriströrelsen IS

Videomaterialet kom i Sky news händer sedan en IS-krigare med mer än åtta timmars filmmaterial togs till fånga av den Fria syriska armén (FSA).

Att IS snart, eller kanske redan, kan skjuta ner flygplan på hög höjd riskerar att skaka om hela det internationella civilflyget, menar experter. När en värmesökande robot väl har låst på ett mål, är träffsäkerheten mycket hög.

De vapen som finns med på videobilderna är inte helt egenutvecklade missiler utan kasserade vapen som IS kommit över och lyckats återaktivera.

Förarlösa bilbomber

I videomaterialet finns också filmsnuttar som visar att IS utvecklat förarlösa bilar som kan utrustas med bomber och detonera när bilen styrts dit IS vill.

Skrotbilar utrustas med system för radiostyrning och dockor som ser ut som levande människor placeras på förarsätet.

Ska användas i Europa

I Turkiet har en IS-avhoppare bekräftat att vapenlabbet existerar och att dess syfte är att ta fram vapen som kan användas för attacker i Europa snarare än i Syrien, där självmordsattacker är ett vanligare sätt att angripa på.

Västerländska underräettelsetjänster har länge misstänkt att IS har en avancerad vapenutveckling men materialet från Sky news är det första konkreta beviset för att verksamheten existerar.

Sky news har låtit den före detta bombexperten i den brittiska armén Chris Hunter titta på materialet och han säger sig vara ”chockad” över den tekniska nivån.

Syftet med videomaterialet är uppenbarligen att sprida kunskapen om tillverkningsprocesserna vidare.

Tanken är inte att vapnen på filmerna ska smugglas in i Europa, utan snarare att IS-anhängare i Europa och på andra håll med ledning av de detaljerade instruktionerna ska kunna konstruera sina egna vapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet