En av statyerna från den historiska staden Nimrud på det irakiska nationalmuseet i Bagdad. Foto: TT

IS skövling av antik stad fördöms

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen Islamiska statens skövling av den antika assyriska staden Nimrud fördöms nu i hårda ordalag från omvärlden.

Skövlingen av fornminnena i Nimrud, som inleddes under torsdagen, genomförs med tunga fordon och har bekräftats av det irakiska riksantikvarieämbetet. Den historiska staden finns på Unescos lista över världsarv och anses vara ett exempel på de första mänskliga stadsbildningarna i området.

Reaktionerna från omvärlden efter uppgifterna har varit starka och händelsen fördöms nu i hårda ordalag av arkeologer och andra med insikt i det irakiska kulturarvet.

– Det här är en del av mänsklighetens vagga som IS begår ett fruktansvärt brott mot. Det handlar inte bara om ovärderliga konstföremål utan om människors rätt till sin historia och identitet. Här har det bott människor sedan Kristi födelse, säger Mats Djurberg, generaldirektör för Svenska Unescorådet, i en kommentar till TT.

Enligt den irakiska arkeologen Lamia al-Gailani är skövlingen ett led i IS förstörelse av det irakiska kulturarvet, uppger BBC.

– De utplånar vår historia.

IS betecknar de antika helgedomarna och statyerna som avgudabilder som måste förstöras.

Historisk plats

Nimrud grundades under tolvhundratalet före Kristus och ligger vid floden Tigris, tre mil sydost om staden Mosul.

Den arkeologiska skadan av IS angrepp på fornlämningar jämförs nu med talibanernas förstörelse av buddhastatyer i Bamiyan i Afghanistan 2001.

Unescos generalsekreterare krävde efter attackerna mot Mosul att FN:s säkerhetsråd skulle ta upp frågan. I höstas beslutade även Unescos styrelse att skicka experter till området för en inventering och restaurering av konsten, så snart säkerhetsläget tillåter.

Förra sommaren genomfördes IS en offensiv i provinsen Nineve, där Mosul och Nimrud ligger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.