IS: Vi har dödat norsk gisslan

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS uppger att man har dödat gisslan från Norge och Kina, rapporterar nyhetsbyrån AP. Uppgifterna har inte bekräftats av norska Utrikesdepartementet. IS har tidigare skickat bilder och videor på mycket svår misshandel av norrmannen till norska UD för att utverka en lösensumma.

– Det är närmast omöjligt att fullt ut förstå den belastning som familjen har varit utsatt för, säger utrikesminister Børge Brende enligt norska nyhetsbyrån NTB.

IS:s propagandatidskrift på nätet, Dabiq, visar bilder på två döda personer med texten ”avrättade” intill. Norrmannen, 48 år gammal, blev kidnappad i januari när han just anlänt från Turkiet. IS har krävt pengar i lösesumma av Norge, något som statsminister Erna Solberg sagt inte är aktuellt.

För att pressa norska regeringen har då mannen misshandlats mycket svårt och IS, som av norska regeringen kallas ISIL, har skickat bilderna till norska UD.

– ISIL visar med alla dessa handlingar sin brutalitet och sitt människoförakt, säger Solberg.

Publicerar bilder på bomb

Enligt nyhetsbyrån AP ska terrorgruppen även ha publicerat en bild föreställande vad som uppges vara den bomb som ska ha sprängt det ryska planet över Sinai i Egypten i oktober.

Bilden föreställer en läskflaska och vad som skulle kunna vara andra bombdelar tillverkade av plast och metall.

I samband med bilden skriver terrorgruppen att man ursprungligen hade planerat att rikta in sig på ett västerlänskt flygplan, men att man ändrade sitt mål efter att Ryssland påbörjade sina flygattacker i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.