En IS-krigare håller sin AK-47 vid floden Eufrat. Foto: TT

IS vill inta Bagdad och Damaskus

Publicerad

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) siktar på att erövra Bagdad och Damaskus samtidigt som man överger tidigare områden man hållit.

Slutsatsen dras av analytiker i brittiska IHS Conflict Monitor, som granskat geodata från ett stort antal Twitter- och Youtubekonton som kopplas till extremisterna.

Firas Abi-Ali, Mellanösternchef på IHS, gör bedömningen att IS räckvidd sträcker sig långt utanför de områden som gruppen kontrollerar.

– Det är ett projekt som hela tiden utvidgas, det finns ingen gräns för var de kan komma att göra halt.

Ännu är jihadisterna inte starka nog för att inta Damaskus, enligt IHS. Målet på kort sikt tycks i stället vara att skära av den syriska regimen från dess starkaste fäste i Latakia.

I Irak har IS redan slagit till mot huvudstaden Bagdad. Där har jihadisterna enligt IHS beräkningar utfört ett 70-tal angrepp, varav tre självmordsdåd, från februari till april.

– Det handlar om att undergräva fiendens stridsvilja. I det större perspektivet handlar det om att orsaka tillräckligt många dödsfall för att få regeringen på fall eller få fienden att fly i stor skala, säger Firas Abi-Ali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.