Glaciären Vatnajökull med vulkanen Bardarbunga som till största delen finns under isen. Foto: TT

Isländsk vulkan fick utbrott – högsta beredskap införs

Uppdaterad
Publicerad

Den isländska meteorologiska myndigheten har utlyst högsta beredskap efter ett utbrott i natt i Bárdarbunga-vulkanen. Ingen vulkanaska har dock upptäckts.

Isländska medier rapporterar att utbrotten startade efter midnatt och att lava uppges stiga ur en 150 meter lång spricka.

– Islands luftfartsverk har stängt ner luftrummet över vulkanen, uppger det nationella krisinstitutet i landet som rapporterar att utbrottet lugnat ner sig nu på morgonen.

Bárdarbunga är en del av Islands största vulkansystem.Området närmast vulkanen på centrala Island evakuerades i förra veckan efter att omkring 300 jordskalv registrerats på drygt ett dygn.

2010 orsakade vulkanen Eyjafjallajökull, nära Islands sydspets, att storflygplatserna i Storbritannien, Nederländerna och Frankrike slogs ut när ett stort askmoln blåste in över centrala Europa. De var den största nedstängningen av europeiskt luftrum sedan andra världskriget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.