Israel: Fällande dom mot Ehud Olmert

Publicerad

Israels förre premiärminister Ehud Olmert har ännu en gång fällts för korruption. Bedrägeridomen föll i Jerusalem på måndagen och straffet kommer att fastställas i maj.

Olmert fälldes också i ett annat mål förra året, men han har överklagat den domen på sex års fängelse. Korruptionsdomen 2014 var den första mot en före detta regeringschef i Israel.

I det mål där domslutet i skuldfrågan meddelats nu har Olmert tidigare blivit friad, åtminstone från de allvarligaste anklagelserna, men målet har fått ny prövning, med nytillkomna bevis.

De båda rättsfallen går tillbaka till olika tidsperioder. Domen på sex års fängelse handlar om händelser under den tid då han var borgmästare i Jerusalem 1993-2003. Måndagens dom har sitt upphov i Olmerts maktutövning som handels- och industriminister i början av 2000-talet. Kärnan i anklagelserna handlar om att han gynnat investerare med fastighetsintressen.

Olmert var premiärminister 2006-2009. Han efterträdde sin mentor Ariel Sharon när denne insjuknade och blev liggande i koma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.