Foto: TT

Israel spärrar av östra Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

Israelisk militär har spärrat av delar av östra Jerusalem. Åtgärderna kommer efter det att säkerhetsstyrkorna fått ökade befogenheter att stävja våldet som blossat upp i staden de senaste dagarna.

En talesperson för israelisk polis säger till nyhetsbyrån AFP att militär utplacerats vid ”infarterna till palestinska byar och områden i östra Jerusalem”. Enligt AP har militären även ökat sin närvaro i flera israeliska städer.

Israels regering har gett polisen utökade befogenheter att stävja den senaste tidens våld som framförallt yttrat sig som knivattacker mot israeler i Jerusalem.

Attacker i Israel

Beskedet kom tidigt på onsdagen, efter det att tre israeler dödats dagen innan. Israels säkerhetskabinett har även gett polisen rätt att införa utegångsförbud och ”rasera terroristers hem”, rapporterar AFP.

Abbas ska hållas ansvarig

I ett tal till parlamentet sade premiärminister Benjamin Netanyahu att han kommer att hålla palestiniernas president Mahmud Abbas personligt ansvarig om våldet trappas upp ytterligare.

I den senaste tidens gatuvåld i Jerusalem har sju israeler och ett 30-tal palestinier, varav många misstänka våldsverkare och ett antal barn, mist sina liv på gatorna, enligt Reuters. Våldet har utlösts av oenighet och osäkerhet kring Tempelberget i östra Jerusalem, en plats som hålls helig av såväl israeler som palestinier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Israel

Mer i ämnet