Röd cirkel anger ungefärlig plats för Golanhöjderna. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild. Foto: TT

Israel vägrar släppa Golanhöjderna

Uppdaterad
Publicerad

Israel kommer aldrig att dra sig tillbaka från de ockuperade Golanhöjderna, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Golanhöjderna kommer att förbli i Israels händer för evigt, sade Netanyahu under ett regeringsmöte i det omstridda området.

Uttalandet ses som en markering mot USA och Ryssland om att Golanhöjderna, som ockuperades av Israel från Syrien under sexdagarskriget 1967, ska undantas från en eventuell fredsöverenskommelse om Syriens framtid.

– Efter 50 år har tiden kommit för det internationella samfundet att slutligen erkänna att Golanhöjderna kommer att förbli under Israels suveränitet permanent, sade Netanyahu.

Strategiskt viktig mark

Golanhöjaderna är ett militärt strategiskt viktigt område. Landytan reser sig på det högsta stället 2814 meter över havet och ger god utblick över södra Syrien, Damaskus inkluderat.

I omvänd ordning, under tiden då området kontrollerades av Syrien 1948-1967, använde den syriska regimen Golan som avfyringsplats för regelbunden granateld över norra Israel, uppger BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.