IT-paradiset tar strid mot nya inreseförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Silicon Valley är den plats i USA där företag protesterade mest högljutt mot Donald Trumps tidigare inreseförbud. Nu väntas ett nytt förbud presenteras, och IT-paradiset gör sig redo att slåss ännu en gång.

Under måndagen väntas Donald Trump skriva under ett nytt inreseförbud, som ska vara en uppdaterad version av det förbud som presenterades i januari. Det blev hårt kritiserat och stoppades i domstol.

LÄS MER: Domare ogiltigförklarar inreseförbudet i USA

Trumps inreseförbud

Beroende av utländsk arbetskraft

Silicon Valley ligger söder om San Francisco i Kalifornien och är ett centrum för dator- och elektronikindustrin i USA. Tillsammans med närliggande områden har Silicon Valley blivit ett näringslivsbegrepp för innovationer och tekniska framsteg inom IT.

Det är en multinationell region. Företagen i Silicon Valley är beroende av utländsk arbetskraft. Var tredje person här som arbetar med matematik och IT är född i ett annat land.

Steve Jobs och Elon Musk

Flera kända IT-företag i Silicon Valley har grundats av personer med utländsk bagkrund. Grundaren av Apple, Steve Jobs pappa var från Syrien. Elon Musk, grundare av SpaceX och Tesla, är född och uppvuxen i Sydafrika. Grundaren av auktionssajten E-bay Pierre Imodyars föräldrar är från Iran. 

Därför tillhör företagen i Silicon Valley de som protesterat mest mot presidentens dekret.

– Inga av de här företagen skulle existera här i Silicon Valley om vi förbjöd människor från andra länder att resa hit, säger Lisa Bergamo, kommunikationschef på mjukvaruföretaget Actiance.

LÄS MER: Uberchef hoppar av som Trumps rådgivare

Förbudet skadar USA

Donald Trump har vid upprepade tillfällen sagt att inreseförbudet gör landet säkrare. Men marknadschefen på Actiance, med 400 anställda, håller inte med.

– Förbudet gör oss faktiskt mer osäkra eftersom vi blir ett mer fientligt inställt land i omvärldens ögon. På lång sikt skadar förbudet USA, säger Naresh Bansal.

Saknas ingenjörer

Donald Trump har envist hävdat att man ska köpa amerikanskt och anställa amerikanskt. IT-företagen i Silicon valley hävdar att det ligger ett stort missförstånd bakom det påståendet.

– Vi anställer inte de här människorna för att vi kan betala dem mindre eller för att det på något sätt skulle vara lättare, säger Evan Engstrom, jurist på Engine Foundation.

– Vi anställer de för att det saknas tillräckligt många amerikanska begåvade IT-ingenjörer för att utföra allt arbete som behöver utföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet