Den mördade studenten Giulio Regenis minne hedras utanför den italienska ambassaden i Kairo. Foto: TT

Italiensk ilska över mord i Egypten

Publicerad

Den diplomatiska krisen mellan Egypten och Italien fördjupas. Orsaken är oklarheterna kring den italienske studenten Giulio Regeni som i förra veckan hittades mördad i utkanterna av Kairo. Misstankar finns att säkerhetstjänsten är inblandad, anklagelser som kategoriskt tillbakavisats av egyptiska myndigheter.

Den 25 januari försvann den italienska doktoranden Giulio Regeni spårlöst. Han hade lämnat sin bostad i Kairo för att träffa en vän på stan, men dök aldrig upp på avtalad plats. Dagen för hans försvinnande sammanföll också med årsdagen av den egyptiska revolten 2011.

Säkerhetspådrag

– Den dagen var det extremt hög polisnärvaro och ovanligt lugnt på gatorna i den här 20-miljonersstaden. Säkerhetsstyrkorna tog inga risker på årsdagen av protesterna mot president Mubarak och alla manifestationer var förbjudna, berättar SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

Sju dagar senare hittades Giulio Regenis döda kropp i ett dike längs vägen mot Alexandria. Delvis naken och med tydliga spår av tortyr: sticksår, brännmärken och skrapsår efter att ha släpats utmed marken. Ändå hävdade lokal polis till en början att den italienske studenten råkat ut för en trafikolycka.

Italienska experter

Den egyptiske åklagaren Ahmed Nagy var dock av en annan uppfattning och började utreda mord. Obduktionen visade också att Regeni varit död i flera dagar och att kroppen dumpats i diket.

Italienska UD kallade upp den egyptiska ambassadören och krävde att italienska experter ska få delta i mordutredningen. Begäran accepterades och italiensk polis arbetar nu med utredningen på plats i Egypten.

Människor har också samlats utanför Italiens ambassad i Kairo för att sörja Giulio Regeni, en del har med sig blommor som de placerar på platsen.

– Många unga egyptier kopplar samman hans död med säkerhetsstyrkornas övergrepp på egyptiska aktivister. Förra året dog mer än 100 unga i egyptiska polishäkten och fängelser, och bara under hösten har hundratals aktivister försvunnit spårlöst, berättar Stina Blomgren.

Italiensk ilska

De mystiska omständigheterna kring Regenis död har skapat spekulationer om att säkerhetsstyrkorna skulle vara inblandande i mordet. Italien har krävt att Egypten säkerställer att de skydliga ställs inför rätta och ilskan växer i Rom sedan regeringen i Kairo på förhand hävdat att alla anklagelser om att säkerhetstjänsten skulle vara inblandad i mordet är ogrundade.

Giulio Regeni var doktorand i ekonomi vid brittiska Cambridge-universitetet och befann sig i Kairo för att studera den egyptiska fackföreningsrörelsen. Han skrev även reportage under pseudonym i den italienska tidningen Manifesto, inte sällan med en kritisk ton mot Egyptens nuvarande president al-Sisi.

Aktivister: ”dog som en av oss”

Enligt Stina Blomgren är spekulationerna om varför Giulio Regeni mördades många, men de flesta tvivlar på om sanningen någonsin kommer fram.

– Det är det aktivisterna syftar på när de säger att ”han dog precis som en av oss”.

I helgen flögs Regenis kvarlevor till Rom, och i Italien växer opinionen som vill se att premiärminister Renzi tillåter att han hedras med en statsbegravning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.