Foto: TT

Påven hotas av den italienska maffian

Publicerad

Påve Franciskus reformiver i kyrkan skaffar honom både anhängare och fiender. Hans upprensning i Vatikanens finanser stör bland annat Italiens organiserade brottslighet.

Vatikanen är en tungrodd och konservativ maktapparat som inte tycker om förändring. Det gäller inte minst påvestatens skandalomsusade bank IOR. Banken har fungerat som en tvättinrättning för den organiserade brottsligheten genom årtionden.

– IOR har varit som en offshorebank mitt i Rom. Nu är den på god väg in på listan över världens ”vita” banker, säger journalisten Gianluigi Nuzzi, som skrev den uppmärksammade boken om Vatileaks, skandalen som fick den gamle påven Benedictus XVI att avgå 2013.

Påven rensar upp

Påve Franciskus har bland annat bytt ut IOR:s styrelse. Under upprensningen har 3.000 av 18.000 konton avslutats, eftersom de uppfattades som suspekta. Franciskus har också tillsatt en finansminister i Vatikanen, den australiensiske kardinalen George Pell, med smeknamnet ”The Ranger”. Pell har infört nya, transparenta budgetregler i alla kyrkans institutioner. Det lär hållas kurser i Vatikanen om hur man skriver en budget.

Stör organiserad brottslighet

Men påvens upprensning i de ljusskygga finanserna stör den organiserade brottsligheten. Åklagare har hört fängslade bossar hota påve Franciskus till livet. 

– Jag började oroa mig när påven sade: Behöver kyrkan verkligen en bank? Det är en farlig väg för då vidrör man mäktiga intressen. Hittills har alla försök till förfrågningar om flöden av svarta pengar i IOR studsat tillbaka som mot en gummimur, säger Nicola Gratteri som är åklagare i Reggio Calabria och expert på Calabriens maffia, ’ndranghetan, som i dag är Italiens främsta.

Bannlyst maffiabossar

Påven förhindrar inte bara brottslingarna att använda IOR som bank. Han har också rest till Italiens djupa söder och bannlyst bossarna från kyrkan, om de inte lämnar våld och kriminalitet bakom sig. Sådant tar, eftersom bossarna kallar sig religiösa och använder prästerna i sina hembyar för att bekräfta sin makt. 

– Andra påvar har bara talat allmänt om den organiserade brottsligheten. Franciskus är den första någonsin som vågat använda ordet  'ndrangheta.  Det har en enorm symbolisk betydelse. Han attackerar organisationen som den ekonomiska, sociala, politiska och kulturella maktfaktor den är, säger Gratteri.

Dödshot i fängelserna

Sedan han hörde dödshoten i fängelserna har det gått drygt ett år. Under tiden har påve Franciskus blivit alltmer populär. Det är ett skydd, menar åklagaren.

– Om ’ndranghetan gjorde påven illa, skulle det bli ett ramaskri. Jag tror att bossarna förstår att det skulle skada deras organisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.