Foto: TT

Ivanka Trumps inflytande ökar i Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

Ivanka Trump flyttar in i ett eget kontor i Vita huset och får tillgång till sekretessbelagda uppgifter. Presidentens dotter får en allt mer framträdande roll som sin fars närmaste rådgivare, utan en formell titel, lön eller godkännande av kongressen.

Ivanka Trump har lovat att frivilligt hålla sig till de etiska regler som gäller för alla som arbetar i den amerikanska administrationens tjänst. Detta hävdar Jamie Gorelick, advokat och hennes juridiske rådgivare.

Han säger att presidenten har möjlighet att utse särskilda rådgivare som Jared Kushner, Ivanka Trumps make och att konsultera sina familjemedlemmar.

USA-val 2016

Fortsätter ge råd

Ivanka Trump säger i ett uttalande att hon kommer att fortsätta att ge sin far uppriktiga råd, så som hon gjort i hela sitt liv. Hon anser sig ha större möjlighet att vara en oberoende rådgivare om hon inte är anställd, enligt nyhetsbyrån AP, som citerar en anonym källa i hennes närhet.

Donald Trumps äldsta dotter Ivanka ökar sitt inflytande i Vita huset. Foto: Reuters/TT

Kvinnors yrkeskarriär

Hennes politiska ambitioner har blivit allt tydligare den senaste tiden. Hon vill arbeta med frågor som rör kvinnors möjligheter till en yrkeskarriär. Hon har fört fram förslag om avdrag för privat barnomsorg och också agerat för utbyggd föräldraförsäkring.

Hennes senaste bok som kommer ut i maj heter ”Kvinnor som arbetar” och intäkterna ska gå till välgörenhet.

Bildar stiftelse

Presidentens äldsta dotter har avvecklat sin roll i företagsimperiet Trump organization där hon haft en topposition. Hon har bildat en stiftelse för sin egen affärsrörelse och lämnat över det dagliga beslutsfattandet till sin mans syskon. Hennes namn och bild får inte längre användas vid marknadsföring av företagets produkter, vilket bland annat är smycken, skor och kläder. Hon kvarstår som ägare med vetorätt i viktiga frågor.

– Om Ivanka Trump haft en formell roll som rådgivare skulle hon varit tvungen att redovisa mer information om inkomster och sin affärsverksamhet, säger Richard Painter, som varit rådgivare åt George W. Bush, enligt nyhetsbyrån AP.

Tidig modellkarriär

Ivanka Trump är äldsta dotter till den sittande presidenten och hans första fru Ivana Trump. De skilde sig när dottern var tio år. Hon gick i internatskola men bröt sig loss och inledde en karriär som modell som 14-åring.

I sin första bok, The Trump Card, beskriver hon modellbranschen som hänsynslös och efter en ekonomiutbildning började hon arbeta med pappans fastighetsaffärer. 

Konverterat till judendom

Hon har tre barn ihop med Jared Kushner och konverterade till judendomen för att få hans föräldrars tillstånd att gifta sig.

Hon har växlat mellan att stödja det republikanska och det demokratiska partiet och är god vän med Chelsea Clinton. Hon gav stöd till Hillary Clintons kampanj 2007 men förordade sedan republikanen Mitt Romney 2012.

”Som många av mina jämnåriga i milleniegenerationen betraktar jag inte mig själv kategoriskt som republikan eller demokrat. Ibland är det ett svårt val. Men så är det inte den här gången. Nu är det dags och Donald Trump är mannen som ska göra Amerika mäktigt igen”, sa hon i ett tal under det republikanska partiets konvent i somras. 

Foto: TT

Deltagit i möten på toppnivå

Presidentens dotter har deltagit i möten med utländska regeringschefer som besöket av Shinzo Abe från Japan, även med den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau och hon satt vid bordet bredvid den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

First Lady?

Hon tillbakavisar påståenden att hon tar över rollen som First Lady, landets första dam. Donald Trumps fru Melania valde att bo kvar i New York för sonens skull men tar emot utländska statschefer i Vita huset.

Ivanka Trump sägs ha påverkat både innehållet och tonen i det linjetal som presidenten höll inför kongressen den 28 februari i år, enligt Reuters.  

I talet framhåller han ett nytt samarbete med Kanada som ska underlätta för kvinnliga entreprenörer att starta företag och ”leva ut sina finansiella drömmar.” Han säger också att han vill göra barnomsorg tillgänglig för alla och investera i kvinnors hälsa.

– Hon är mer än en first lady. Hon sitter med i högnivåmöten som first ladies skulle fått kritik för att göra, säger Kate Andersen Brower, författare till boken First Women, enligt the Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet