Greklands premiärminister, Alexis Tsipras, har fått igenom ett nytt reformpaket. Foto: TT

Ja till nya grekiska åtstramningar

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Alexis Tsipras nya regering bestod provet. Parlamentet röstade natten till lördagen ja till en ny omgång smärtsamma ekonomiska reformer.

Knapp seger

Han fick igenom sina förslag med knapp majoritet, 154 av de 300 ledamöterna sade ja till bland annat höjd pensionsålder och indragna skattelättnader, efter en stormig debatt. Samtliga oppositionsledamöter röstade nej.

Den konservative ledaren Vangelis Maimarakis anklagade regeringen för att krossa landet med skattehöjningar som han menar kommer att förlänga recessionen, rapporterar AFP.

Tsipras replikerade att reformerna inte är någon nyhet.

– Ni kände redan till dem när ni röstade för uppgörelsen med EU den 13 juli, sade premiärministern.

Tsipras och hans parti Syriza vann valet i januari efter löften om att göra slut på åtstramningspolitiken. I somras gick Tsipras med på nya åtstramningskrav från långivarna, inför hotet om att Grekland skulle sparkas ut ur eurozonen. Han tvingades därefter utlysa nyval, till följd av en våg av avhopp i parlamentet – och fick förnyat förtroende av väljarna.

Fler förslag väntar

Framöver måste ytterligare ett trettiotal reformkrav från långivarna klubbas för att uppfylla lånevillkoren i det nya stödprogrammet till Grekland, med 86 miljarder euro i nödlån.

En del av det femtiotal reformförslag som just nu ligger på bordet har under veckans debatt lagts på is av regeringen. Det gäller bland annat skattehöjningar på hyresintäkter, som skulle ha dragit in cirka 200 miljoner euro per år.

Förhandlingar om hur denna fråga ska hanteras pågår ännu med långivarna, enligt en talesperson för regeringen.

Tusentals människor demonstrerade utanför parlamentet i protest mot besparingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.