Greklands premiärminister, Alexis Tsipras, under debatten i parlamentet om reformpaketet. Foto: TT

Ja till reformpaket i parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Det grekiska parlamentet röstade under natten ja till det nya reformpaketet, som landet var tvunget att acceptera för att få dom nya lånen på 85 miljarder euro. Omröstningen var det sista hindret som Grekland måste klara för att få inleda förhandlingar om ett tredje nödlånspaket.

I Aten hade hundratals människor samlats på onsdagen för att protestera mot åtstramningspolitiken. Hela onsdagen debatterade parlamentet de nya villkoren.

Förslaget antogs med betryggande majoritet med stöd av 230 av de 300 ledamöterna, efter en maratondebatt. Premiärminister Alexis Tsipras försökte övertyga sina egna partikamrater i vänsterinriktade Syriza om att Grekland inte har någon annan utväg.

– Vi har valt en svår kompromiss för att avvärja de mest extrema planerna hos några av Europas mest extrema kretsar, sade premiärministern när han försvarade uppgörelsen med eurozonen, rapporterar Reuters.

Exminister röstade ja

Voteringen sågs som ett test av Tsipras grepp om partiet, efter revolten under omröstningen i förra veckan, då en första omgång ekonomiska reformer antogs.

Då var det 39 av de 149 ledamöterna från Syriza som röstade nej eller avstod från att rösta. Den här gången krympte myteriet något till 36. Fortfarande var Tsipras tvungen att förlita sig på oppositionen för att få igenom förslaget.

En av dem som ändrade sig och röstade ja var förre finansministern Yanis Varoufakis. Han anser att de reformer som nu föreslagits, bland annat en grekisk bankakut och reformer av rättssystemet, är nödvändiga, skriver The Guardian.

Många bedömare anser att splittringen inom Syriza troligen kommer att tvinga regeringen att utlysa nyval under hösten.

Brandbomber mot polisen

Reformerna som antogs i natt är mindre kontroversiella än de som antogs för en vecka sedan, men runt 6 000 människor protesterade ändå utanför parlamentet under kvällen. En handfull brandbomber kastades mot poliserna som hade slagit en järnring runt parlamentet.

Formella förhandlingar med långivarna om ett nytt tredje stödprogram till Grekland, med nödlån på sammanlagt 86 miljarder euro (cirka 810 miljarder kronor), väntas starta på fredag. Enligt en talesperson för Greklands regering är siktet inställt på att programmet ska vara färdigförhandlat den 20 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.