Den äldre mannen sågs sitta utanför banken, gråtandes, med sin bankbok vid sidan av sig. Efter en stund fick han hjälp av ett par vakter. Foto: TT

77-årige Giorgos är den gråtande mannen

Uppdaterad
Publicerad

Bilder på hur en förtvivlad äldre man sitter på marken utanför en grekisk bank med sin lilla bankbok bredvid sig kablades ut över världen igår. Nu har mannen identifierats som 77-årige Giorgos Chatzifotiadis.

Giorgos Chatzifotiadis berättar hur han gått från bank till bank i ett förtvivlat försök att ta ut pensionspengar till sin fru. När han blev nekad i den fjärde banken bröt han ihop.

Bodde i Berlin

– Jag ser hur mina landsmän tigger om några cent för att köpa bröd. Jag ser fler och fler självmord. Jag är en känslig person. Jag står inte ut med att se mitt land i en sån här situation, berättar Chatzifotiadis för nyhetsbyrån AFP.

Grekland har infört kapitalkontroller och stängde alla banker i måndags, men i onsdags öppnade 1000 bankkontor för att äldre som saknar bankomatkort skulle kunna ta ut kontanter, begränsat ill 120 euro.

Inte råd att rösta

Både Giorgos och hans fru bodde många år i Tyskland där han jobbade hårt i en kolgruva och senare i ett gjuteri. Pengarna skulle han skicka till Berlin, säger han, alltså till Tyskland som är det land som trycker på hårdast för att Grekland ska införa ännu strängare reformer för att få mer stöd från EU.

Han är osäker på om han kommer att kunna rösta i söndagens folkomröstning. Närmsta röstningslokal ligger 80 kilometer bort.

– Jag har inga pengar till att åka dit, i så fall måste mina barn köra mig dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.