Foto: TT

”Jag tänker på den rosa lilla pistolen”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

– En vanlig kille, han var bara en vanlig kille.

Eric Paddock, chockad bror till den misstänkte massmördaren Stephen Paddock, berättar om sin storebror som nu är den senaste i raden av män – för det är nästan alltid män – som tagit beslutet att använda vapen och skjuta ihjäl människor.

Ann-Britt Ryd Pettersson

Reporter

Masskjutningen i Las Vegas är den dödligaste i USA i modern tid. 59 döda i skrivande stund, över 500 konsertbesökare där nere på paradgatan The Strip mitt i Las Vegas träffades av elden från det automatvapen som Paddock ska ha använt när han sköt genom hotellrummets trasiga fönster.

Stephen Maddock var en ”vanlig kille”. Så tillvida att han ägde en rad vapen. När polisen stormade rummet där på 32:a våningen på Mandaly Bay hotell hittade de 29 olika vapen. I hans bostad hittades ytterligare vapen.

Och han är inte ensam.

Nästan var tredje hushåll, eller 31 procent av de amerikanska hushållen innehar skjutvapen, enligt statistik från

National Opinion Research Center vid universitetet i Chicago.

Visade sin rosa pistol

SVT:s fotograf Martin Lundberg och jag besökte en av de gigantiska vapenmässorna som hålls runtom i USA för några år sedan.

En timme söder om huvudstaden Washington, hundratals utställare och försäljare. Ännu fler besökare. Män, kvinnor, unga och gamla, barnfamiljer, vanliga amerikaner.

En kvinna visade sin nyinköpta, rosa pistol som hon ville ha som skydd när hon gick hem från jobbet.

En man förslog att jag skulle ”buy yourself a shotgun” – ett hagelgevär, och visade hur det skulle placeras under sängen så att jag snabbt kunde ta fram det när jag hotades, oklart av vem.

Jag tänker på de välvilliga vapenförsäljarna, den rosa lilla nätta pistolen, automatvapnen i rad där på vapenmassan söder om Washington, vapenarsenalen vi hade kunnat shoppa med oss, när vi ser bilderna på döda och skadade där på gatan i Las Vegas.

Åter en i raden av masskjutningar i USA.

Statistiken talar

Vi har sett människor mejas ner på gayklubben i Orlando, 32 studenter och lärare på Virginia Tech ligga döda när en studentkamrat skjutit dem, de livlösa små kropparna av 20 skolbarn på Sandy Hookskolan i Connecticut och deras sex döda lärare.

Efter just massakern på skolbarnen på Sandy Hook krävde skakade amerikaner hårdare tag, tuffare vapenlagar och med bruten röst lovade dåvarande presidenten Obama att agera med ”all den makt som jag har i mitt ämbete för att förhindra tragedier som denna att inträffa”.

Men statistiken talar sitt tydliga språk.

Varje år dör 30.000 amerikaner av skjutvapen, omkring 300 miljoner privata skjutvapen är i omlopp och hittills i år har 273 masskjutningar ägt rum. Masskjutningar är enligt definitionen skjutningar med minst fyra döda eller skadade.

Och också den här gången, efter Las Vegas-massakern, höjs röster om behovet av skärpta vapenlagar.

Senatorn Sheldon Whitehouse, demokrat från Rhode Island frågar sig

– Hur många liv måste gå förlorade innan vi gör något?

Inte läge debattera vapenlagar

Men trots sorgen och förstämningen runtom i USA, tror få på förändringar. Den mäktiga vapenlobbyn NRA gav Donald Trump starkt stöd under valkampanjen. Det stödet har inte minskat sedan Trump blev president.

Och under en presskonferens efter Las Vegas-skjutningen sa presidentens talesperson Sarah Sanders:

– Nu är inte läge att debattera politik och vapenlagar.

Och i den infekterade diskussion som åter blossat upp, kommer politiker såväl som vanliga amerikaner, tillbaka till det som många ser som nästan heligt: Konstitutionens andra tillägg, det som ger varje amerikan rätt att bära vapen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.