Boende i Oroville evakuerar. Foto: TT

”Jag trodde aldrig någon sånt här skulle hända under min livstid”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 200.000 personer har uppmanats att ta sig bort från området i närheten av den stora dammen i Oroville, Kalifornien. Förra gången de boende tvingades lämna sina hem var 1997. – Den här gången är det mycket allvarligare, säger Oroville-bon Marléne Del Rosario.

Efter att ett hål uppstått i en sidokanal i USA:s högsta damm, Oroville-dammen, har myndigheter varnat för att hela kanalen riskerar kollapsa. Trots att hotet hade minskat något under måndagsmorgonen uppmanas 188.000 personer att flytta sig till högre belägrade områden eftersom översvämningar kan drabba närliggande städer.

Panikslagna människor försöker nu lämna området och det är kilometerlånga köer på vägarna omkring sjön Oroville. Människor uppmanas att bege sig söderut, österut eller västerut, men absolut inte norrut mot Oroville.

Dammhotet i Kalifornien

79-åriga Marléne Del Rosario var med när Orovilles omkring 16.000 invånare fick evakuera förra gången, det var 1997. Den här gången är det allvarligare, säger hon till LA Times.

– Jag trodde aldrig att något sånt här skulle hända under min livstid.

Såg oroväckande tecken vid dammen

Judy Brandt var på besök hos sin svärfar när hon såg oroväckande tecken vid dammen.

– Innan det blev mörkt såg jag floden stiga. Jag såg skummet förändras och en våg med vitt skum. Det är mycket oroande för staden, säger hon till CNN.

Greg Levias säger att han är chockad och rätt så arg över att myndigheterna inte har gått ut med ordentliga varningar, skriver AP.

– Jag är bara chockad. Ganska arg, säger han enligt CBS News.

Hans fru Kaysi Levias berättar att polisen kom och bad dem att evakuera.

– De gav oss inga andra varningar.

Tror inte på översvämning

86-årige James Nash är upprörd över att myndigheterna inte gör mer för de boende. Han fick reda på evakueringsordern av sin fastighetsförvaltare och visste inte vart han skulle ta vägen.

Även James Nash minns den tidigare evakueringen. Den gången struntade han i uppmaningen, men det blev ingen översvämning – och han tror heller inte att det blir någon nu.

– Jag tror inte att det kommer att hända, säger han till Los Angeles Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dammhotet i Kalifornien

Mer i ämnet