Foto: TT

Två misstänkta terrorister uppges gripna i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Männen som öppnade eld mot belgisk polis hade en IS-flagga i bostaden, enligt åklagare. Två har gripits i samband med polisinsatsen – men faran kvarstår enligt premiärminister Charles Michel.

Åklagare bekräftar att två personer har gripits, men att de inte har knutits till skottlossningen. En av de gripna har förts till sjukhus med ett brutet ben.

Premiärminister Michel uppger att antiterrorinsatsen inte har avslutats. – Utredningen fortsätter och faran kvarstår, säger han.

Terrordåden i Paris

Michel, som har sammankallat det nationella säkerhetsrådet under onsdagen, säger till radiokanalen RTL att polisen planerar flera insatser under de kommande timmarna och dygnen.

Hittades med IS-flagga

Vid en presskonferens i dag meddelade åklagare att den misstänkte terrorist som dödades i går var en 35-årig algerisk medborgare som vistades illegalt i Belgien.

Mannen hittades död med en automatkarbin i famnen. Bredvid kroppen låg en flagga från den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten och salafistisk litteratur. Salafism är en radikal inriktning av islam.

Det var under gårdagen som fyra poliser skadades och en misstänkt person dödades under en skottlossning i stadsdelen Forest i samband med ett tillslag mot misstänkta terrorister. Polisen ska ha sökt efter två personer under en rutinundersökning.

Den gata där skottlossningen inträffade stängdes av under polisinsatsen. Även kollektivtrafiken i området stängdes av. Folk uppmanades att inte fotografera eller filma på platsen. I området ligger två skolor och två förskolor, som fick evakueras och barnen sättas i säkerhet, enligt belgiska regeringskällor.

Koppling till Paris-dåden

En av poliserna som skadades vid gårdagens insats var fransk, men enligt belgiska myndigheter fanns det ingen särskild anledning till att hon deltog i den aktuella sökinsatsen.

Charles Michel har dock uppgett att den pågående antiterroroperationen har koppling till terrordådet i Paris i november i fjol. Polisens utredare arbetar efter teorin att mycket av förberedelserna skedde i just Bryssel, och att den planerades av unga fransmän och belgare.

Ingen höjning av hotnivån

Belgien kommer inte att ändra sin hotnivå, uppger premiärminister Charles Michel. Risken för terrorhot ligger därför kvar på tre i en fyrgradig skala.

– Men vår avsikt är att vara fortsatt redo, säger Michel på en kort presskonferens efter ett möte med det nationella säkerhetsrådet.

I jakten på Paris-förövarna i november höjde Belgien tillfälligt hotnivån till maxläget fyra, vilket bland annat innebar att Bryssels samtliga skolor höll stängt i flera dagar, liksom mängder av affärer och andra verksamheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet