Japanska kustbevakningsfartyg vid de omstridda Senkakuöarna. Foto: TT

Uppgifter: Japan stärker missilförsvaret efter öbråk

Uppdaterad
Publicerad

Japan stärker sitt missilförsvar efter den infekterade ötvisten med Kina. Enligt uppgifter ska landet placera ut robotar som kan nå vattnen vid de omstridda Senkakuöarna.

I juni protesterade Japan mot – vad man hävdade – att ett kinesiskt fartyg hade seglat nära japanskt territorialvatten i närheten av Senkakuöarna i Östkinesiska havet. Både Kina och Japan gör anspråk på ögruppen, som i Kina kallas för Diaoyu.

Japan har upprepade gånger protesterat mot vad man anser vara intrång från kinesiska fartyg vid öarna. Det har lett till ökad spänning mellan länderna.

Avfyras med kort varsel

Nu kommer uppgifter om att Japan planerar att placera ut missiler med en räckvidd på 300 kilometer på öar som Miyako i Okinawaprefekturen. Missilernas räckvidd omfattar Senkakuöarna och väntas vara på plats 2023, skriver den japanska dagstidningen Yomiuri Shimbun enligt The Guardian.

”Med anledning av Kinas upprepade provocerande beteende kring Senkakuöarna planerar Japan ökad avskräckning genom att förbättra sin förmåga att slå till på långt håll”, skriver Yomiuri Shimbun.

Det ska röra sig om så kallade fast bränsle-missiler, som kan lagras en längre tid och avfyras med kort varsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.