En myndighetsperson uppmanar i tv-kanalen NHK World de boende i området att omedelbart evakuera. Foto: NHK World / SVT

Japan: Kraftig jordbävning utanför Fukushima

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt skalv med magnituden 6,9 i den japanska grynigen orsakade en tsunami som hotade landets tidigare drabbade östkust. En dryg timme efter skalvet slog tsunamin till mot regionen Fukushima, men vågorna nådde bara som högst en dryg meter och orsakade inte några befarade skador.

Det var klockan 5.59 på tisdagsmorgonen, lokal tid (22 svensk tid), som jordskalvet inträffade utanför staden Iwaki i regionen Fukushima i Japan. Skalvet inträffade på 11,3 kilometers djup, 61 kilometer utanför Japans kust.

Kort efter att larmet om det kraftiga jordskalvet kommit kunde en tsunamivåg siktas ute till havs, och beräknades då vara upp till tre meter hög. Invånare i regionen uppmanades att omedelbart evakuera områden som kan drabbas.

Beskedliga små vågor drog in

Vid klockan 07.07, lokal tid, slog en kraftig våg slog in mot Fukushimas kust, enligt japanska mediebolaget NHK. Staden Soma nåddes av en våg som mätte 90 centimeter, medan hamnen i Onahama söder om Iwaki nåddes av en våg som mätte 60 centimeter. I Sendai mättes en våg på 140 centimeter strax efter midnatt.

– Det är inte riktigt bara en våg utan de kommer slag i slag. Vågor som inte låter så märkvärdiga ändå är en kraftfull tsunami som kan orsaka skada. Därför råder myndigheter de boende att evakuera och ta sig uppåt, förklarade SVT:s Asienkorrespondent Susan Ritzen. i SVT Nyheters livesändning sent på måndagskvällen.

Tsunamiprognosen sträckte sig från Aomori i nordöstra Japan till Tateyama i sydöst, söder om Tokyo, visar bilder från NHK. Den största varningen utfärdades till området kring den tätbefolkade staden Iwaki i östra Japan. Senare utökades varningsområdet till att även inkludera öarna söder om Tokyo.

Vid klockan 10.00 på tisdagsförmiddagen, lokal tid, lyfte japanska myndigheter tsunamivarningen utfärdad för Fukushimas kust.

Problem för kärnkraftverk

I samband med jordskalbev slutade kylsystemet i kärnkraftverket Fukushima II att fungera, men Tokyo Electric Power Company uppgav att det befintliga vattnet kring reaktorhärden var tillräckligt kallt för att det inte skulle utgöra någon fara, rapporterar NHK.

Den plats som myndigheterna uppgett som epicentrum för jordskalvet ligger inte långt ifrån det kärnkraftverk i Fukushima som 2011 havererade till följd av en tsunami som skapade stor förödelse efter en kraftig jordbävning.

– Det är fortfarande avstängt i delar av det området efter katastrofen 2011. Man får inte återvända dit för att strålningen fortfarande är så hög, berättar Susan Ritzen, som tidigare i år reste i det drabbade området.

Ritzen berättar om hur många boende i området är oerhört rädda nu när ett liknande skalv inträffat.

– Nästan alla här är ju drabbade.

Experten: Kommer inte vålla stora problem

Jordbävningsexperten Reynir Bödvarsson är dock lugn i nuläget. Den är för långt ifrån land, förklarar han i SVT Nyheters live-sändning:

– Det är en kraftig jordbävning, men den är ganska långt ut till havs. Den är tillräckligt stark för att skapa bekymmer om den vore nära tätbebyggelse, men nu är den långt ute till havs, säger seismologen och fortsätter:

– Min bedömning är att denna jordbävning inte kommer att vålla några större problem.

”Område med mycket jordbävningar”

Att myndigheterna i Japan går ut med varningar i ett tidigt skede, för att vidta alla tänkbara säkerhetsåtgärder, är givetvis dramatiskt – men enligt Reynir Bödvarsson är det något av ett standardförfarande vid den här typen av krafitga skalv i ett land som Japan.

– Det är ett av de områden på jordklotet där vi har mycket jordbävningar.

Fakta: Japan hårt drabbat av jordbävningar

  • Japan ligger i ett av de mest seismiskt aktiva områdena på jorden. Ungefär 20 procent av alla jordskalv med magnituden 6,0 och högre inträffar i närheten av Japan. 
  • Det stora antalet kraftiga skalv har gjort att medvetenheten om riskerna är hög i landet. Många byggnader är konstruerade för att klara jordbävningar och det finns väl utvecklade varningssystem och strategier för att skydda människor. 
  • Många lärdomar drogs efter den tragiska jordbävningen i Kobe 1995, då över 6.000 människor omkom. De flesta i dödades i de omfattande bränderna som följde efter skalvet. 
  • 1923 dödades 140.000 människor då en jordbävning drabbade regionen Kanto.
  • Den 11 mars 2011 drabbades prefekturen i Miyagi i nordöstra Japan av ett skalv med magnituden 9,0. Den resulterande flodvågen hade förödande konsekvenser. Närmare 20.000 människor omkom. Kärnkraftverket i Fukushima slogs ut, med flera explosioner och partiella härdsmältor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.