Japan oroat över Kinas hållning

Publicerad

Kina kan komma att orsaka konflikter med asiatiska grannländer på grund av landets aggressiva hållning i maritima spörsmål. Varningen utfärdades av Japan i dess årliga säkerhetsanalys.

Faran förstärks av att kriserna kan utlösas oavsiktligt, skriver Japan i rapporten benämnd Vita papperet.

Speciellt Kinas allmänna krav på områden i Sydkinesiska sjön, där landet byggt flera artificiella öar som kan användas för militära insatser, väcker oro.

Regionens stormakt ”fortsätter att agera på ett bestämt sätt” och dess handlande ”inkluderar farliga handlingar som kan orsaka oavsiktliga konsekvenser”, varnar Japan.

Peking är pressat att respektera utlåtandet från en FN-stödd tribunal som hävdar att landet inte har något juridiskt stöd för sina territoriella anspråk i Sydkinesiska sjön. Även Filippinerna, Vietnam, Malaysia och andra länder hävdar sin rätt till det resursrika området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.