Madoka Kitamura, ordföranden på Branschorganisationen för japansk sanitetsutrustnings-industri, visar upp de nya symbolerna. Foto: AFP / Jiji press / TT

Japan tar tag i skiten – så ska branschen lösa tekniska toa-problemet

Uppdaterad
Publicerad

Här är de busenkla bilderna som ska göra tillvaron på Japans high-tech-toaletter allt annat än skitbesvärligt. Branschorganisationen för japansk sanitetsutrustnings-industri har nämligen enats kring en palett med nya toa-symboler.

Stor eller liten spolning, det är klassikerna som de flesta lyckas hantera. Svårare blir det när toalettbesökare i Japan ska försöka lista ut vilken symbol som betyder ”stäng toalocket” eller ”vattenspolning av bakre kroppsregion”.

Särskilt besvärligt har det varit då det sett olika ut på olika toaletter – inte minst för för utländska turister. Nu ska det bli ändring på det.

Vill erbjuda sinnesro på toa

Nyligen presenterade branschorganisationen åtta nya symboler som ska bli standard på toaletter i Japan.

Här är symbolerna (övre raden från vänster): stor spolning, liten spolning, höj- och sänk toalettlock, höj- och sänk toalettring. (Nedre raden från vänster): Stop, spolning bakdel, spolning framdel, fläkt.

Branchorganisationen för sanitetsutrustnings-industrin i Japan sade i ett uttalande att de hoppas att icke japansk-talande personer ska få det lättare. Målet är enligt organisationen att ”skapa en toalett-miljö som alla kan ta del av med sinnesro”, enligt BBC.

WC-jättar på den japanska marknaden som Toshiba, Panasonic och Toto ingår i organisationen som nu alltså är överens om de nya symbolerna. Senare i år väntas de börja användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.